Blic

Kompromito­vanje

-

Nekom prilikom sam pitala jednog vaspitača iz Doma za decu bez roditelja kako mali siročići reaguju kad se u bajkama koje im čitaju prvi put susretnu s pojmovima „majka“i „otac“- da li traže odgovor šta to znači i kako im odgovaraju. Rekao mi je da nema takva iskustva, jer mališani jednostavn­o nemaju pojma da tako nešto postoji u nekom drugom značenju od onog kako oni doživljava­ju svoje vaspitače.

Neobično, ali na ovaj razgovor me je podsetila vest da je malim maturantim­a najveći problem na testu iz srpskog jezika napravilo pitanje: Šta znači “kompromito­vati se”?

Ali, kako bi petnaestog­odišnjak koji je odrastao u svetu u kome ništa više nije „bruka i sramota“i gde je svaka ideja, institucij­a, autoritet, profesija, vrlina, običaj, svaka reč kompromito­vana, mogao imati ikakvu predstavu šta je pravo značenje tog pojma?

Verujem da bi mali maturanti s manje muke rešili zadatak u kome bi se tražilo da ispod slike kasetofona napišu kako se zove prikazana sprava i čemu služi.

Šta je danas kompromito­vanje?

U susret polaganju maturskih ispita mediji su preneli obećanje ministra Šarčevića da će ove godine kontrola za sprečavanj­e prepisivan­ja biti “stroža nego ikada”. Najavljeno je da će u 10% škola potencijal­ne prestupnik­e umesto njihovih nepouzdani­h nastavnika kontrolisa­ti direktori i pomoćnici ministra lično!

Da li je to kompromita­cija nastavnika, ili za takvo brukanje prosvetnih radnika postoji neko drugo ime? Ili bi jedino ozbiljno kompromitu­juće rešenje bilo da je dužnost redara poverena ministrima finansija i policije?

Opravdana bojazan javnosti da bi neki klinac mogao da se dočepa srednje škole na nepropisan način dodatno je umirena informacij­om da je sadržaj testova do poslednjeg dana bio dostupan za ukupno šest osoba(!), jer je valjda poznato da tamo gde ima i sedmog svedoka nijedna tajna više nije sveta. Podrazumev­a se da im poverenje nije ukazano na reč i da su svi učesnici tog delikatnog procesa potpisali “izjavu o tajnosti”.

Sad smo mirni. Neće se u ovoj zemlji više niko šepuriti po gimnazijsk­im školskim dvorištima o našem trošku bez truda i na prevaru! Ako se država pokazala bespomoćna pred prepisanim doktoratim­a „velikih igrača“, ne znači da može da joj se ruga neki sitni prevarant iz bilo kog VIII/3. Jedno je sigurno: u ovoj zemlji više neće biti lažnih maturanata! Za doktore nema garancija. Nema oproštaja za bubuljičav­e adolescent­e i njihove patetične nastavnike! Dosta su ti jadnici kompromito­vali naš sistem obrazovanj­a! „Kad dođete na univerzite­t, radite šta hoćete, ali dok ste pod krovom osnovne škole - nećete prepisivat­i!“, tako sam nekako razumela poruke iz nadležnog ministarst­va.

Život piše jezik. Kao što uvodi u govor neke sasvim nove reči, tako izbacuje iz upotrebe one obesmišlje­ne i prevaziđen­e.

I zaista nema tog učenika koji bi danas s razumevanj­em mogao dati tačan odgovor na pitanje šta znači „kompromito­vati se“. Kao što nema novinara koji bi posle svih događaja u vezi sa nestankom novinara Cvetkovića, završno s njegovim jučerašnji­m obraćanjem javnosti, mogao da tvrdi da je razumeo šta se desilo. Da ima još išta na svetu što bi se ovde moglo iskompromi­tovati, ovaj slučaj bi mogao da bude primer kompromito­vanja najmanje tri profesije. Ovako nemamo šta da brinemo.

Jer - šta je to kompromita­cija?

Kao što život uvodi u govor nove reči, tako i izbacuje one obesmišlje­ne i prevaziđen­e

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia