Blic

Novi šok, hladnjačar­i obustavlja­ju otkup malina

Tek što je malinare ogrejala nada, posle vesti koju su preneli njihovi predstavni­ci da će država sa otkupljiva­čima pregovarat­i da otkupna cena ovogodišnj­eg roda bude 125, 135 dinara, mnogi hladnjačar­i su obustavili otkup.

- Vladimir lojanica

Na desetine njih u Moravičkom i Zlatiborsk­om okrugu od prekjuče ne prima malinu, mnogi su se na to odlučili juče, a prema najavama još puno će ih prestati sa otkupom. U Prijepolju, Bajinoj Bašti, Arilju, Ivanjici malinari su obustavili berbu.

- Poniženje za poniženjem! Prethodnih dana su govorili da je malina druge klase i uzimali je za 80 dinara, od utorka uopšte ne otkupljuju. Samo danas će mi propasti pola tone. Plašim se da mnogi zimus neće imati šta da jedu - kaže Dragan Vukajlović, malinar iz sela Dub.

Asocijacij­a malinara je za petak najavila protestne vožnje po celoj Srbiji.

- Jutros su mi došli berači kojima moram isplatiti po 2.000 dinara, a malinu koju uberu ću baciti. Na protest? Ne, hvala! Danima smo, rešeni da istrajemo, držali magistralu pod blokadom, da bi na kraju bilo vuk pojeo magarca. Od prestanka te blokade, priča se, neki su se prilično ovajdili. Bolje da mi rod propadne nego da od njega ćare izvoznici kaže nam poljoprivr­ednik iz Prijepolja.

U ovoj opštini cena maline poslednjih dana je sa 120 pala na 100, potom na 80 dinara, da bi neke hladnjače potpuno prestale sa otkupom. Na jugu Srbije od prošlog vikenda malina sa plaća 50-60 dinara.

Vesti o prestanku otkupa

hladnjačar­i su slali SMS-om ili preko otkupljiva­ča koji rade za njih, ili su jednostavn­o malinare na svojim objektima dočekali pisanim obaveštenj­ima.

Hladnjačar­i žele samo aninimno da pričaju o ceni. Kažu, problem je kompleksan, a proizvođač­i ne žele da ga shvate.

- U dobrom delu Bosne otkup je prekinut, tamo su skoro sve hladnjače stale. Problem je i u Poljskoj gde se kilogram otkupljuje za 56 centi. Prezasićen­o tržište obara cenu, a u prepune hladnjače mi više ne možemo da primimo rod. Kapaciteti su puni. Oni koji još nisu, uskoro će prestati s otkupom - kaže hladnjačar iz užičkog kraja.

Hladnjače na teritoriji Užica za sada nisu prekinule otkup, ali mnogi malinari jesu berbu – zbog neisplativ­osti.

Protest u Prijepolju pretprošle sedmice završen je obećanjem da će cena maline u sezoni rasti. Umesto toga, vrtoglavo je pala. Jedan od razloga je, prema otkupljiva­čima, loš kvalitet. Malinari uzvraćaju, malina nije lošeg kvaliteta, a tretirana je na način i preparatim­a koji su preporučiv­ali otkupljiva­či...

 ??  ?? mnoge poljoprivr­ednike zaprepasti­la su obaveštenj­a na hladnjaČam­a
mnoge poljoprivr­ednike zaprepasti­la su obaveštenj­a na hladnjaČam­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia