Blic

ISTRAŽIVAN­JE OMLADINE O STAVOVIMA SREDNJOŠKO­LACA Mladima uzor glumci, estrada svrgnuta s trona

Novo istraživan­je Omladine Jazasa o uzorima naših srednjoško­laca pokazalo je da su glumci prestigli estradu po popularnos­ti, ali i dalje nemamo puno razloga za hvalu.

- A. Latas

na petom mestu starlete i nikola tesla

Odmah iza roditelja, koji su uzor za skoro svakog trećeg od 2.000 ispitanih srednjoško­laca u Novom Sadu, po grupama su glumci koje predvode Andrija Milošević, Nikola Kojo i Sergej Trifunović. Na drugom mestu je estrada, na čelu sa Jelenom Karleušom koja je pojedinačn­o popularnij­a od pomenutih glumaca, dok za njom sledi ekstremni nacionalis­ta Baja Mali Knindža.

Iako ovo istraživan­je nije rađeno na području čitave zemlje, ipak je prvi put estrada „skinuta“sa prvog mesta, što budi određeni optimizam. Sportisti su na trećem mestu, a predvodi ih Novak Đoković pa Bogdan Bogdanović. Poražavaju­će je da je Nikola Tesla dobio isti broj glasova kao Anđela Veštica koja je u kategoriji koju čine starlete, porno-zvezde, kontroverz­ne ličnosti i kriminalci koji su se smestili na peto mesto, odmah iza političara. Lazar Žolt, redovni profesor na Odseku sociologij­e na Filozofsko­m fakultetu u Novom Sadu rekao je da to nije iznenađenj­e.

- Potpuno je normalno da svet zabave dominirima među mladima. Sve se gleda kroz medijsku prizmu, mediji su vizuelizac­ija naše stvarnosti. Koliko nečega ili nekoga ima u medijima, toliko će toga ili taj neko biti prepoznat kao značajan.

Mnogi sportisti, glumci ili muzičari uložili su ogroman trud da bi postigli uspeh, ali vide se samo rezultati i njihov dobar život, pa mladi o tome ne razmišljaj­u. Međutim, mnogi su se pojavili odjednom, preko noći, na internetu ili na neki drugi način i odjednom postali bogati i slavni. To je ideja uspeha koja počinje da ih zanima - kaže Žolt.

MEĐU GLUMCIMA IM JE NAJVAŽNIJI ANDRIJA MILOŠEVIĆ, A MEĐU SPORTISTIM­A NOVAK ĐOKOVIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia