Blic

„Izgubili“cisternu sa 30 tona plina

Vagon cisterna sa 30 tona plina pronađena je u nedelju popodne na železničko­m stajalištu u mestu Kalenići, na pruzu Beograd – Bar, a niko ne zna kako je tamo dospela.

- Nenad božoviĆ, vladimir lojanica

Prema saznanjima „Blica“, cisterna je bila deo kompozicij­e sa vagonima koji su prevozili plin, a koja je iz Beograda išla ka Požegi. Kako saznajemo, policija istražuje kako je cisterna sa propan-butanom završila u Kalenićima jer je gotovo nemoguće da se sama otkačila.

Pojedini izvori “Blica” upoznati sa stanjem na železnici tvrde da je moglo biti veoma opasno jer pruga u Kaleniću ima nagib od dva promila i da je ostalo još pola sata do deaktivaci­je vazdušnih kočnica, nakon čega bi cisterna krenula ka Požegi i mogla da izazove veliku eksploziju. Međutim, drugi izvori “Blica” upoznati sa stanjem na srpskim prugama kategoričn­i su da nagiba na toj pruzi zapravo nema i da pokretanje cisterne nije bilo toliko izvesno.

Međutim, ono što je izvesno i što je prava misterija je način i razlog zbog kojih je cisterna dospela u Kaleniće. Da cisterna iz kompozicij­e nedostaje primećeno je tek kada je mašinovođa putničkog voza Užice - Beograd prijavio da je ugledao cisternu u Kaleniću. Taj mašinovođa primetio je otkačeni vagon i bilo mu je sumnjivo jer je cisterna koja stoji u stanici imala “završni signal”, odnosno obeležje u obliku kruga koje pokazuje da je u pitanju zadnji vagon u kompozicij­i i odmah je obavestio dispečera u Požegi.

Naš izvor upoznat sa stanjem na železnici smatra da je gotovo izvesno da je cisternu neko namerno otkačio.

- Nemoguće je da se sama od sebe otkačila u stanici jer bi mašinovođi moralo da se pokaže na instrument­ima, odnosno manometrim­a, da nešto nije u redu sa vagonima. Postoji i manje verovatna mogućnost da vagon nije bio u „vazduhu“, odnosno prikačen na glavni kočioni vod i da je vučen bez kočnica, te da zbog toga mašinovođa nije primetio da se cisterna otkačila - kaže naš izvor. Da je ta druga varijanta malo verovatna naši izvori potvrđuju informacij­om da su na vagonu bile aktivirane vazdušne kočnice.

- Sve se to dogodilo u nedelju oko 16 sati. I do 19 sati niko nije znao da nedostaje cisterna sa 30 tona propanbuta­n gasa, a cela kompozicij­a je stajala u Požegi. Na cisterni su srećom bile aktivirane vazdušne kočnice, ali bi one posle nekog vremena stajanja ispustile i vagon bi praktično bio bez njih. A da do toga dođe nedostajal­o je najviše još pola sata. Tada bi zbog nagiba cisterna krenula. Posle nekog vremena bi dobila prirodno ubrzanje i više je niko ne bi zaustavio. Ili bi naletela na drugi voz ili bi uletela u stanicu u Požegi i raznela pola grada - rekao nam je ovaj izvor.

 ??  ?? misteriozn­u cisternu primetio tek mašinovoĐa putniČkog voza koji je prolazio kroz kaleniĆe
misteriozn­u cisternu primetio tek mašinovoĐa putniČkog voza koji je prolazio kroz kaleniĆe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia