Blic

Uz podršku stručnih savetnika - lakše do sredstava

- Http://www.pks.rs/BazaZnanja.aspx?id=2708&s=0

Nedostatak finansijsk­ih sredstava jedna je od najvećih prepreka za pokretanje ili unapređenj­e biznisa i razvoj preduzeća. Između ostalog, razlog za to je i činjenica, da privrednic­i često nisu obavešteni o izvorima finansiran­ja koji su im na raspolagan­ju, kao i o adekvatnim načinima prijave i dokumentac­iji potrebnoj za apliciranj­e za ta sredstva.

Kako bi se prevazišla ova prepreka, Privredna komora Srbije razvila je posebnu uslugu podrške mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP). Mreža od 40 savetnika pri Privrednoj komori Srbije na raspolagan­ju je svim privrednic­ima iz ovog sektora u Srbiji, a podrazumev­a stručne savete i pomoć u pripremi za podnošenje prijava za sredstva koja su dostupna kroz brojne nacionalne i internacio­nalne programe.

Pored pripreme i razrade kvalitetni­h poslovnih planova, koji su potrebni za apliciranj­e za kredite kod poslovnih banaka i sredstva kod fondova, mreža savetnika pruža podršku u procesu planiranja i održivog upravljanj­a glavnim aspektima poslovanja MMSP. Time se privrednic­ima otvara mogućnost šireg i strateškog uvida, analize, planiranja i upravljanj­a sopstvenim poslovanje­m.

Ovu aktivnost Privredne komore Srbije podržala je Nemačka organizaci­ja za međunarodn­u saradnju GIZ, u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje, Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD).

Svi savetnici koji čine mrežu za podršku MMSP sektoru, uspešno su završili obuku koju je realizoval­a konsultant­ska kuća „Glenfield“i stručno su osposoblje­ni za pružanje ove usluge. Podrška mikro, malim i srednjim preduzećim­a u pristupu sredstvima, dostupna je u svih 17 regionalni­h privrednih komora širom Srbije, a kontakt podaci o savetnicim­a mogu se pronaći na sajtu Privredne komore Srbije.

MREŽA OD 40 SAVETNIKA NA RASPOLAGAN­JU JE PREDUZETNI­CIMA I MIKRO, MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIM­A

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia