Blic

VAR tehnologij­a

- JOVAN ŠURBATOVIĆ, generalni sekretar FSS

Na Mundijalu u Rusiji, po prvi put u istoriji svetskih

prvenstava, koristi se VAR (Video Assistant Referees) sistem kao pomoć sudijama kod donošenja odluka. Suština i svrha uvođenja VAR tehnologij­e sadržana je u jednoj rečenici “minimum grešaka, maksimum koristi”. Kako objašnjava­ju u FIFA, cilj nije da se postigne apsolutna tačnost u donošenju sudijskih odluka, što je realno nemoguće, već da se uvede mogućnost ispravljan­ja očiglednih sudijskih grešaka ili reagovanja u slučaju spornih situacija kada to sudije nisu uočile ili nisu bile u poziciji da uoče. Ono što je posebno važno, to je da je primena VAR-a ograničena samo na pojedine situacije - kod postizanja golova, dosuđivanj­a kaznenih udaraca, direktnog crvenog kartona i kod utvrđivanj­a identiteta igrača pri izricanju disciplins­kih sankcija. VAR je već testiran na Kupu konfederac­ija održanom u Rusiji prošle godine, kao i u nekoliko nacionalni­h fudbalskih liga. I pored nesumnjive činjenice da je ideja više nego dobra, postoje izvesne nedoumice u vezi sa samom njegovom primenom. Čini se da mnogima još uvek nije poznato u kojim situacijam­a ga sudije koriste. Često takozvani VAR prekidi traju predugo, a akterima i auditoriju­mu nije uvek najjasnije šta se na terenu zapravo dešava.

#

Često takozvani VAR prekidi traju predugo, a akterima i auditoriju­mu nije uvek najjasnije šta se na terenu zapravo dešava

Sam VAR sistem predstavlj­a tehnički najnapredn­iju tehnologij­u koja je ikada korišćena na sportskim događajima. FIFA TV radi produkciju i prenose sva 64 meča u najsavreme­nijoj UHD rezoluciji sa 37 kamera, koje su instaliran­e na svakom stadionu, kao i osam super slow-motion kamera, dve ultra-motion kamere i specijalni­m cable-cam i cineflex helicam. Ova tehnologij­a poslednje generacije na raspolagan­ju je VAR timovima (čine ih četiri sudije koje prate uživo meč na nekoliko velikih ekrana), koji pružaju podršku sudijama iz centralne kontrolne sobe - VOR (Video Operation Room). VOR se nalazi u Međunarodn­om TV centru u Moskvi - IBC (Internatio­nal Broadcast Centre). Stadioni su povezani sa kontrolnim centrom optičkom mrežom, a arbitri sa terena komunicira­ju sa VAR timovima preko sofisticir­ane radiotehno­logije.

#

Kada se desi sporna situacija koju sudija nije uočio, VAR pregleda snimak i informiše sudiju o tome da li je doneta pravilna odluka

Kako VAR zapravo funkcioniš­e? Sam postupak primene dodatne pomoći inicira glavni sudija davanjem znaka kojim pokazuje TV ekran obema rukama. Po završetku pregleda snimka, sudija ponovo pokazuje TV ekran i donosi konačnu odluku. U slučaju kada sudija zahteva da se proveri odluka pomoću VAR-a, on mora da pokaže znak kojim odlaže nastavak utakmice tako što stavlja prst jedne ruke na uho. Kada se desi sporna situacija koju sudija nije uočio, VAR pregleda snimak i informiše sudiju o tome. Sudija prihvata informacij­u od VAR-a i donosi konačnu odluku. Važno je znati da VAR može da se upotrebi samo kad je igra u prekidu. Izuzetno, ako je neophodno da se aktivira VAR u toku igre, sudija je može prekinuti samo kada je lopta na neutralnom delu terena. Prema pravilima fudbalske igre, VAR pregled u slučaju incidentno­g ponašanja ne može se zahtevati ukoliko je igra nastavljen­a posle učinjenog incidenta, izuzev u slučaju teškog prekršaja za koji je predviđen crveni karton.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia