Blic

Kvalitet na našoj strani, a iskustvo njihov adut!

Selektor “sajdžija” Vladimir Petković je protiv Brazila izveo devetoricu startera koji su bili u timu pre dve godne na EP u Francuskoj, a čak sedmorica su bili u postavi na SP u Brazilu.

- Aleksandar pijevac

Hajde da pogledamo sastave Srbije i Švajcarske i da vidimo zbog čega se to plašimo meča koji će se odigrati u petak (20) u Kalinjingr­adu. Da li uopšte postoji razlog za strepnju?

S jedne strane imamo Arsenal, Juventus, obe Bo- rusije, a s druge Mančester junajted, Lacio, Romu, Torino, Kristal Palas... Nema stručnjaka na svetu koji će reći da su Behrami i Džaka kvalitetni­ji i bolji od Milivojevi­ća i Matića, odnosno da je Seferović u napadu opasniji od Mitrovića. Takođe, obe reprezenta­cije forsiraju taktiku 4-2-3-1, sa pojačanom sredinom koja je Švajcarcim­a donela dosta toga dobrog u meču sa Brazilom. Naš tim, međutim, ima veću mogućnost transforma­cije jer Sergej Milinković Savić može da igra na poziciji na kojoj poželi. Švajcarska nema takvog igrača i samo je Šaćiriju dozvoljeno da kratko iskoči iz kalupa. Sergej je protiv Kostarike pokazao da je vanserijsk­i igrač i jedino što mu nedostaje je uigranost sa ostatkom tima.

Dobro, gde su onda Švajcarci jači? Kao tim, na prvom mestu. Može nama da se sviđa ili ne njihov stil igre, ali ovo je tim koji je na okupu pune četiri godine od kada je na klupu stigao Vladimir Petković. Rođeni Sarajlija je polako počeo da sklapa sastav po svom ukusu i postigao je ono što je i želeo - kvalitetom podjednaki­h 11, bez izrazite zvezde. Takođe, ne bi trebalo da zaboravimo da je Švajcarcim­a ovo treće veliko takmičenje od 2014, dok nas na evropskoj i svetskoj sceni nije bilo od 2010.

Na SP 2014. su stigli do osmine finala, gde su poraženi od Argentine sa 1:0, a isti rezultat su ponovili pre dve godine na EP u Francuskoj. Tada su stali pred Poljacima, i to posle penala. Evo još jednog strašnog podatka koji ide naruku ekipi Vladimira Petkovića - devetorica igrača iz meča sa Poljskom bili su u startnoj postavi protiv Brazila. Devetorica! Jedino je Akandži igrao umesto veterana Đurua, dok je povređenog Mehmedija zamenio Cuber, koji je i bio čovek odluke. Ako se vratimo još dve godine, u 2014. i meč sa Argentinom, onda smo protiv Brazila videli sedmoricu iz sastava koji je završio SP u Brazilu. Jasno je da Petković retko menja.

Što se Srbije tiče, pre dve godine starteri protiv Velsa bili su Rajković, Nastasić, Rukavina, Vuković, Mladenović, Gudelj...

Snaga tima je i selektor Petković, koji sa reprezenta­cijom ima skor od 25 pobeda na 41 meču (po osam remija i poraza). Petković ne krije da ceni srpsku, odnosno jugosloven­sku školu fudbala koju je i sam dosta koristio u stvaranju ovog tima.

Znači, kvalitet i imena su na našoj strani, dok Švajcarce krasi iskustvo i timska igra. Šta će onda presuditi? Psihologij­a, čini se.

Meč u Kalinjingr­adu zlata je vredan za oba tima. “Orlovi” sa pobedom idu dalje, dok je Švajcarcim­a u igri i bod. Takođe, ne bi trebalo da zaboravimo da Švajcarska, uz selektora, ima i sedmoricu fudbalera poreklom sa ovih prostora kod kojih postoji velika želja da se dokažu. I to baš protiv Srbije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia