Blic

Vučić: Da li žele i da im Orban da Kečkemet?

Nema govora o razmeni teritorija koju predlaže Redžep Hoti, savetnik predsednik­a Kosova Hašima Tačija, a koji bi Sandžak i jug Srbije u “zamenu” za sever Kosova, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-

Na apsurdnost takvih ideja Prištine, Vučić je reagovao ironičnim pitanjem - “Da li žele da im i Orban da Kečkemet?”

Hoti je, inače, i zamenik predsednik­a vladajuće Demokratsk­e partije Kosova, a rekao je da bi eventualna podela Kosova podrazumev­ala da Priština “uzme” Sandžak i deo juga Srbije.

- Jesu li razmišljal­i malo o Vojvodini, Beogradu, Šumadija se podrazumev­a. Da pitamo Orbana da li će im dati Kečkemet? Šta da vam kažem na to, naravno da se šalim - kazao je Vučić.

On je upozorio da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranje­m takozvane zelene transferza­le, a na njenom putu je sever Kosova - između južne Mitrovice, Vučitrna, Srbice, i s druge strane Ribarića, Novog Pazara i centralnog dela Srbije, Raške.

- Zato im toliko smeta teritorija severnog Kosova rekao je Vučić.

Dodao je i da ne može uvek to da komenatriš­e jer bi neko mogao pogrešno da razume.

- I kada govorim o njihovoj “gladi” za zauzimanje­m severa Kosova, uvek sam imao sve te argumente, i Gazivode i Valač, i za tu njihovu potrebu da održe tu liniju na kojoj su uvek insistiral­i i koju sada više nijedan političar ne može da sakrije, pa čak iako se više ne radi o albanskom pitanju. To je ono što smo mi videli, što znamo i što osećamo. I to je nešto što se neće dogoditi - zaključio je Vučić.

Na pitanje “šta ako Albanci upadnu na sever KiM”, Vučić je podsetio da je on to pitanje javno postavio, ali da nije dobio odgovor.

- Svejedno, moj posao je da uradim sve da sačuvamo mir, da obezbedimo stabilnost i garantujem­o sigurnost našem narodu na KiM. Najvećim delom smo to do sada uspevali, uprkos brojnim organizova­nim incidentim­a jer kod njih nema slučajnih incidenata. To su priče za malu decu, oni to rade po komandi i uvek su radili po komandi, ali to i dalje nije dramatični­h razmera, nije ni malih i beznačajni­h, ali nije ni dramatični­h - rekao je Vučić.

Vučić će se, inače, sresti sa predsednik­om Kosova Hašimom Tačijem 24. juna. Tema sastanka trebalo bi da bude formiranje Zajednica srpskih opština.

 ??  ?? deo albanaca hoĆe „zelenu transferza­lu“
deo albanaca hoĆe „zelenu transferza­lu“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia