Blic

Prizori iz Amerike šokirali ceo svet

- ivana kešanski

Snimci dece koja plaču u kavezima u koje ih je smestila američka pogranična policija zaprepasti­li su ceo svet, koji je kritikovao migrantsku politiku Donalda Trampa.

Američki portal „Propublika“objavio je snimke koji su se munjevitom brzinom proširili internetom, a na njima se vidi surovo ophođenje američke administra­cije prema deci migrantima, koju su odvojili od roditelja.

Na snimcima koje je objavio sajt čuje se plač dece zatvorene u žičanim kavezima u jednom od kampova na američko-meksičkoj granici. Dok ona dozivaju mamu i tatu, čuje se jedan od pripadnika granične policije kako im se ruga.

„Imamo pravi orkestar ovde. Nedostaje još samo dirigent“, rekao je on.

Istovremen­o su objavljeni i videosnimc­i i slike dece migranata, a svi su oni munjevito obišli društvene mreže i izazvali burne reakcije svih onih koji smatraju da se radi o, najblaže rečeno, nehumanoj praksi.

Američka ministarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen rekla je da nije čula audio-snimak, ali da je vlada smestila dece u centre i da se sa njima humano postupa.

Prethodnog dana je oko 80 osoba zaustavlje­nih na granici priznalo da su nelegalno pokušale da uđu u Ameriku. Njima su tom prilikom oduzeta deca. Neki od njih su sudijama postavili pitanja kao što su: „Šta će biti s mojom ćerkom?“i „Šta će se desiti sa mojim sinom?“Prema novoj politici nulte tolerancij­e administra­cije predsednik­a Donalda Trumpa, svi odrasli koji su uhvaćeni kako ilegalno prelaze granicu, moraju se suočiti sa krivičnim optužbama, a to je proces koji ih neizbežno odvaja od dece koju su doveli sa sobom u SAD. Skoro 2.000 dece je odvojeno od roditelja od početka ove prakse u aprilu, pokazuju podaci Odeljenja za nacionalnu bezbednost. Više od 100 dece ima manje od četiri godine. Ranije, pre nego što je ministar pravde Džef Sešons objavio 6. aprila primenu takozvane nulte tolerancij­e, porodice ilegalnih migranata su proceduru za deportacij­u iz SAD čekale na okupu i, najčešće, na slobodi.

Ova praksa je izazvala brojne kritike na račun Trampove administra­cije. Zvaničnici Ujedinjeni­h nacija za zaštitu ljudskih prava su rekli da se radi o zlostavlja­nju dece.

 ??  ?? decu smestili u kaveze
decu smestili u kaveze
 ??  ?? ilegalne migrante smeštaju u pritvore
ilegalne migrante smeštaju u pritvore

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia