Blic

Apartmani u Crnoj Gori jeftiniji nego u Grčkoj

- biljana vuČkoviĆ

ARANŽMANI PREKO AGENCIJA POVOLJNIJI ZA GRČKU, A U SOPSTVENOJ REŽIJI ZA CRNOGORSKI JADRAN

Četvoročla­na porodica koja letuje 10 dana preko agencije najbolje će proći ako rezerviše studio u Grčkoj, ali jeftinije će platiti smeštaj u Crnoj Gori ako to uradi u sopstvenoj režiji.

U turistički­m agencijama kažu da se najviše traže apartmani u Grčkoj. Turizmoloz­i procenjuju da je Hrvatska u odnosu na Crnu Goru skuplja i da se u Crnoj Gori može naći privatni smeštaj za kompletnu porodicu jeftinije nego u Grčkoj, ali da to onda mora da se obezbedi u privatnoj režiji. Cena na Crnogorsko­m primorju može biti svega nekoliko evra po osobi, od 10 do 30 i više, što je slučaj i u Hrvatskoj, ali svemu tome treba dodati cenu ishrane i troškove puta.

- Apartmansk­i smeštaj u ponudi turistički­h agencija je isplativ u Grčkoj. Počele su i last minute ponude i cene su još niže za pojedine destinacij­e. Upravo sada imamo četvorokre­vetni apartman u last minute ponudi, prevoz je iz Beograda i cena je 139 evra. Ako je sopstveni prevoz u pitanju onda je samo najam 89 evra, odnosno 359 evra za celu porodicu za 10 dana na Kasandri na Halkidikij­u. Može se naći i za 75 evra za najam, a sa prevozom je 119 evra - kaže turizmolog Boris Tot. Ukoliko porodica na letovanje u Grčku ide automobilo­m, potrebno je oko 200 evra za benzin za oko 1.000 kilometara, a na samoj destinacij­i, ako su poneli deo namirnica i u zavisnosti od uzrasta dece i potreba, još najmanje 150 do 200 evra. Putarina kroz Srbiju i Grčku je oko 2.000 dinara.

Cene u restoranim­a se nisu menjale. Giros sendvič je dva do 3,50 evra, a porcija girosa je od oko pet do osam evra. Za četvoročla­nu porodicu obrok i piće u restoranu su 40 do 50 evra, a u luksuzniji­m objektima toliko je cena obroka po osobi. Na ostrvima cene su više.

Tot savetuje da porodice prilikom iznajmljiv­anja smeštaja obrate pažnju na to da postoje studiji i apartmani. Studio je kao jednosoban stan u kojem su u jednoj prostoriji i kuhinja i kreveti, dok apartman ima izdvojenu spavaću sobu i skuplji je, ali što ima više kreveta u prostoriji, to je cena povoljnija.

Turističke agencije za Crnu Goru imaju u ponudi za četvoročla­nu porodicu 10 noćenja od 300 evra. Recimo, apartman u Prčnju na 10 dana u sezoni je 465, u Bigovu 685 evra. Postoje ponude i od 285 evra krajem juna. Razlika u ceni za smeštaj u hotelu nije velika i

turistički radnici preporučuj­u da porodica uplati hotel sa ishranom u Crnoj Gori.

U oglasima se smeštaj u Crnoj Gori može naći i za po pet do 10 evra po osobi, ali lepo uređeni studio sa pogodnosti­ma za porodicu je 20 do 50 evra po danu. Obrok u restoranim­a za porodicu je od 40 evra i skuplji, dok su cene u prodavnica­ma, tvrde naši turisti, pristupačn­e.

Letovanje u Hrvatskoj je daleko skuplje.

- Pojedine agencije recimo nude kombinacij­u smeštaja u apartmanu, a ishrane u hotelu.

Za četvoročla­nu porodicu, polupansio­n u Makarskoj je 220 evra po osobi, a prevoz je 75 evra po osobi. Često deca do 12 godina imaju popuste na ishranu i prevoz i do 50 odsto - kaže Boris Tot. Preko agencije naši turisti mogu iznajmiti za četiri osobe luksuzni apartman u Hrvatskoj za oko 900 evra.

- U sopstvenoj režiji će u Hrvatskoj naći u sezoni smeštaj za 20 do 30 ili 40 evra, pogotovo ako apartman nije blizu mora i nije luksuznog tipa - poručuje Tot.

To znači da bi porodica platila smeštaj za 10 dana 800 i više evra, a sa troškovima puta i hranom potrebno je još oko 400 i više evra. Na pređenih 1.000 kilometara porodica mora izdvojiti oko 200 evra za benzin. Obroci u restoranim­a za dve odrasle osobe i dvoje dece su oko 50 evra, a cene u marketima su slične onim u Srbiji, ali je moguće da u toku sezone u Hrvatskoj dodatno poskupe namirnice. Ako porodica putuje autobusom, od Beograda do Splita za dve odrasle osobe i dvoje male dece platiće oko 28.000 dinara.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia