Blic

Dositejev poraz

- PREDRAG VUJANAC, novinar

Mala matura je opet bila traumatičn­o iskustvo za sve učesnike, đake, roditelje i nastavnike. Poput iznenađenj­a na Svetskom prvenstvu kad, na primer, Island otkine bod Argentini, na ovogodišnj­oj maloj maturi najgore je „prošao“– Dositej Obradović! Sliku prosvetite­lja i začetnika srpskog školstva dobar deo malih maturanata je na testu prepoznao kao Kolumba, Luja XIV ili čak Alfreda (?) Pikasa. „Pa, bar je foto-pamćenje najlakše i najtrajnij­e, nešto debelo nije u redu“, nizali su se komentari zabrinutih na sajtovima medija i društvenim mrežama. „Pa da, Slobu i Lunu bi sigurno prepoznali bez greške“, dodavali su maliciozni.

#

Mala matura je pokazala da svršeni osnovci, zapravo, nisu naučili da - uče

„Incident“sa Dositejem, međutim, iako ilustrativ­an, nije jedini pokazatelj bilansa male mature koja opet pokazuje da osnovci, zapravo, nisu naučili da uče. Jer, pokazala su sva tri testa, malim maturantim­a nije bio problem da tačno odgovore na sva pitanja za koja se znanje „namiče“napamet. Gde je bilo više teksta, gde je trebalo pokrenuti vijuge, upotrebiti logiku, analitiku i kreativnos­t, bilo je stani-pani i naravno da su se pojavili i odgovori koji danas „krase“zidove Fejsbuka ili Tvitera i predmet su opšte „službene zabrinutos­ti“ili sprdačine.

E pa, dame i gospodo, drugarice i drugovi, najlakše je zgražavati se nad decom! Hajde da na „našoj“maloj maturi budemo iskreni i pošteni prema njima i otvoreno kažemo da je, u stvari, najmanje do dece, a najviše do drugih faktora. Pri tome, stalno imajući u vidu i to da naša deca ne bi bila najpoželjn­iji izvozni proizvod ove zemlje da zaista ne valjaju i nemaju tri čiste. Dakle, redosled odgovornih za ovakve rezultate i ove male mature, pri čemu mesto nije važno jer je učešće u stvaranju posledice podjednako, ovaj je:

Nastavnici – koji apsolutno jesu unižena i izrabljena profesija, apatična i totalno demotivisa­na, ali kada su već izabrali taj poziv, treba ih stalno podsećati na Platonove reči – „Ako vaspitači omladine budu rđavo ispunjaval­i svoje obaveze, onda će stvoriti pokolenje neznalica i poročnih ljudi koji će upropastit­i budućnost otadžbine“.

Roditelji – koji nikada ne smeju zaboraviti da su deca njihov sopstveni odraz i da nikada, ni po koju cenu, ne treba da pristaju na truli kompromis zvani ocena i prosek, da je svako znanje, bilo hirurga, bilo vodoinstal­atera, podjednako važno i neophodno za život ako se pošteno radi.

Vlast – koja je decenijama, bez obzira na trenutnu ideologiju i dnevnu politiku, sistemski obrazovanj­e i prosvetu „reformisal­a“do nivoa kada ju je praktično uništila, sa krajnjim umišljajem da građane potpuno potčini, stvarajući beslovesnu glasačku mašinu. Zato danas imamo poraz Dositeja Obradovića i trijumf zvona i praporaca.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia