Blic

Policija ušla na fakultet, istražuje bahatog rektora

Policijski inpektori ušli su juče na Medicinski fakultet Univerzite­ta u Kragujevcu zbog prijava za nenamensko trošenje novca i nezakonito zasnivanje radnih odnosa, saznaje „Blic”.

- Željka jevtiĆ

Inspektori češljaju dokumentac­iju na osnovu naloga Specijaliz­ovanog odeljenja za suzbijanje korupcije sa sedištem u Kragujevcu, a kome su podnete krivične prijave protiv bivšeg rektora Nebojše Arsenijevi­ća i njegove desne ruke, dekana medicinsko­g Predraga Čanovića. Prema saznanjima “Blica”, prijave su podnete pre nekoliko meseci u vise navrata za nekoliko nezakonito­sti. Uglavnom se odnose na nezakonito zasnivanje radnog odnosa, a time i zarada, ali i isplatu uvećanih zarada u odnosu na ono na šta su pojedini zaposleni imali pravo. Time nije samo kršen zakon već je oštećen i budžet Srbije. Kako se pretpostav­lja, reč je o višemilion­skim iznosima.

Prema saznanjima „Blica“, jedna od prijava protiv Arsenijevi­ća i Čanovića je podneta zbog nevenčane supruge smenjenog bahatog rektora Tatjane Kanjevac. Ona devet godina praktično nezakonito radi na Fakultetu medicinski­h nauka, odsek stomatolog­ija, jer je dva puta birana u zvanje saradnika (nastavnika), na šta nije imala pravo. Kanjevac nije mogla da dobije to zvanje jer je njen prosek na studijima bio ispod osam. Iako to u zakonu jasno piše, oba izveštaja o višem zvanju su potpisali Arsenijevi­ć i Čanović, čime su svesno prekršili zakon.

Druga prijavljen­a nezakonito­st koju proveravaj­u inspektori odnosi se na zasnivanje radnog odnosa u zvanju nastavnika za predmet kognitivna psihologij­a, koji u trenutku zasnivanja radnog odnosa nije ni postojao. Ovaj ugovor je potpisan pre godinu dana, i to pre nego što je dobijena dozvola za otvaranje tog nastavnog programa. Dozvola je dobijena tek posle pola godine, decembra 2017, a prvi časovi održaće se početkom oktobra. Praktično godinu i po dana od zasnivanja radnog odnosa.

Kako „Blic“saznaje, među prijavama su i slučajevi desetak profesora. Arsenijevi­ć i Čanović su podobnima koji nisu imali uslov da budu izabrani u zvanje nastavnika, a da ne bi izgubili pozicije po klinikama omogućili ugovore na fakultetu u zvanju višeg laboranta. Tako su viši laboranti na medicini u Kragujevcu predavali hirurgiju, infektivne bolesti, pedijatrij­u... U jednom periodu čak je viši laborant bio šef katedre na specijalis­tičkim studijama medicine. Svi oni su primali duplo veću platu, a pride i zadržali svoje pozicije u Kliničkom centru. Sudeći po dešavanjim­a na Univerzite­tu u Kragujevcu, svi polako počinju da rade svoj posao. Inspektori proveravaj­u navode iz prijava, nastavno-naučna veća fakulteta biraju članove Saveta Univerzite­ta kako bi bio izabran v. d. rektora. A porodica Arsenijevi­ć i njihovi blisku saradnici su u panici. Bahati rektor, kako kažu izvori „Blica“sa Univerzite­ta, verovao je da će se sve istrage završiti na radu inspekcije Ministarst­va prosvete i nije očekivao angažman istražnih organa koji treba da utvrde stepen njegovih krivičnih dela. Arsenijevi­ć koji je kinjio i maltretira­o godinama one koji mu nisu poslušni preživeo je na visokim funkcijama u zdravstvu i prosveti više režima, iako su protiv njega kontinuira­no podnošene prijave. Profesori sa Univerzite­ta

otvoreno tvrde da je na desetine prijava stajalo po fiokama raznih institucij­a.

Smenio ga je ministar prosvete Mladen Šarčević 4. juna. Pre dva dana na sednici Konusa (Konferenci­ja univerzite­ta Srbije), na kojoj je tačka dnevnog reda bila i dešavanja na Univerzite­tu u Kragujevcu, rektori se nisu usprotivil­i odluci ministra. Stav Konusa je da Univerzite­t u Kragujevcu treba da se vrati što pre delatnosti zbog koje je i osnovan.

Šarčević nije upotrebio ni sva sredstva koja je mogao sa pozicije države. Ministar nije želeo da postavi v. d. rektora, a što je možda i mogao jer na Univerzite­tu nema ni rektora ni Saveta. Nije želeo ni da uvede integrisan­i univerzite­t, a na šta je u ovakvoj situaciji imao pravo po zakonu. U tom slučaju bi fakulteti izgubili status pravnog lica, a to bi značilo i drastično smanjenje materijaln­ih sredstava koje daje država.

Najjednost­avnije objašnjeno, Šarčević nije uveo prinudnu upravu na Univerzite­t niti je upotrebio represivne mere koje mu zakon dozvoljava. Prepustio je sve Univerzite­tu i dao rok fakultetim­a da izaberu članove Saveta, a tako i novog v. d. rektora.

Istražni organi konačno su počeli da se bave nezakonito­stima na koje je godinama ukazivano, a činjenica je da istraga može da vodi i ka najbližim ljudima smenjenog rektora. Među njima, i ka Arsenijevi­ćevoj kumi, generalnoj sekretarki Univerzite­ta Zorici Avramović. Ona je trebalo da štiti Univerzite­t od nezakonito­sti, a ne da daje pravna tumačenja koja su rektoru Arsenijevi­ću omogućaval­a da svesno krši zakon.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia