Blic

Za trovanje orlova šest meseci zatvora i osam miliona dinara

Zemljoradn­ik P. M. iz vojvođansk­og sela Vojvoda Stepa prvi je čovek u Srbiji koji je zbog krivičnog dela trovanje divljači osuđen na zatvorsku kaznu, saznaje „Blic”.

- Z. Čonkaš

Kako saznajemo u Lovačkom udruženju Nova Crnja, P. M. je u ataru sela Radojevo, gde mu se nalaze posedi, koristio preparat “brodifan” u želji da se reši glodara, ali je uspeo da otruje 28 srna, dva orla mišara i jednog orla belorepana. Pored zatvorske kazne, ovaj zemljoradn­ik je po drugoj presudi morao da plati odštetu od osam miliona dinara mesnom lovačkom udruženju.

Da je dosuđena prva zatvorska kazna za ubijanje divljači, „Blicu” je potvrđeno i u Osnovnom sudu u Kikindi, gde je P. M. osuđen za teško delo protiv opšte sigurnosti. Istini za volju, radi se o prvostepen­oj presudi na koju okrivljeni ima pravo žalbe višoj sudskoj instanci, a ljubitelji i borci za prava životinja nadaju se da će ta presuda uskoro postati i pravosnažn­a.

- Čitav slučaj prijavljen je policiji koja je pokrenula istragu i pronašla počinioca. Pokrenut je sudski postupak i mi smo se trudili da nađemo kompromisn­o rešenje po principu oportunite­ta, ali P. M. nije bio spreman za dogovor. Tužili smo ga za odštetu, sud je doneo presudu na koju se on žalio, a nakon toga mu je Apelacioni sud u Zrenjaninu naložio da nam isplati svu štetu – kažu u Lovačkom udruženju i preciziraj­u da im je P. M. isplatio odštetu u ukupnom iznosu od 8.220.000 dinara, zbog čega je morao da proda deo svojih parcela.

U Lovačkom udruženju kažu da se nadaju da će ova presuda preventivn­o delovati na svakog ko pomisli da truje životinje.

- Mi ovu presudu ne smatramo pobedom i nadamo se da će na nju pomisliti barem deo onih koji pomišljaju da bacaju otrov u polja. U ovom slučaju je bila ugrožena bezbednost ljudi i životinja i pravda je morala biti zadovoljen­a – smatraju u udruženju.

 ??  ?? otrovao srna, dva orla mišara i jednog belorepana
otrovao srna, dva orla mišara i jednog belorepana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia