Blic

80 hektara

-

tom od Zadružnog saveza Srbije kao najbolja učenička zadruga.

Srednja škola “Kralj Petar I” iz Topole nastala je na temeljima škole za kvalifikov­ane radnike, osnovane još pedesetih godina prošlog veka. Od tog vremena, pa sve do danas u ovoj školi su se obrazovali učenici po raznim nastavnim planovima i programima jer je bilo više reformi. Danas je savremena vaspitno-obrazovna ustanova koja školuje učenike za zanimanja III i IV stepena, kao što su mašinstvo i obrada metala, poljoprivr­eda proizvodnj­a i prerada hrane, gimnazija opšteg tipa i društveno-jezičkog smera.

- Imamo ukupno 22 odeljenja u kojima ima oko 500 učenika, a u školi je zaposleno 80 radnika. U okviru škole posluju i mašinska radionica i školska ekonomija, a kabineti za izvođenje u školi kažu da im je cilj da neguju smerove koji su deo ovog kraja nastave opremljeni su savremenim učilima. S obzirom na to da postoji veliki broj učenika koji su putnici, škola u cilju da obezbedi što bolje uslove planira i izgradnju Doma učenika. Na tom planu urađen je projekat i obezbeđen prostor na kome će biti izgrađen budući dom učenika kaže Miloš Petković, direktor škole.

Učeničko znanje mogu da vide ne samo oni koji direktno sarađuju sa njihovom ekonomijom već i svi posetioci Topole kada dođu na čuvenu Oplenačku berbu. Tada učenici svoje proizvode prikazuju na izložbi poljoprivr­ednih proizvoda koja se organizuje u školi.

Škola ima višestruke i zapažene rezultate u školovanju

kadra za privredu opštine, ali i šire, kao i u pripremi učenika za dalje školovanje i stručno usavršavan­je. Veliki broj đaka ove škole danas su priznati vrhunski stručnjaci poznati kod nas i u svetu. - Zbog toga smo orijentisa­ni na otvorenost i trajnu saradnju sa širom društvenom zajednicom, lokalnom samoupravo­m, kao i brojnim donatorima koji pomažu opremanju škole i osavremenj­avanju nastave. Nastavni kadar naše škole se iz godine u godinu podmlađuje, što govori u prilog tome da se mladi obrazovani ljudi sve više opredeljuj­u za rad u prosveti. Naš cilj je da negujemo smerove koji su deo našeg kraja - kaže Petrović.

ŠKOLA IMA 500 UČENIKA, A U OKVIRU NJE POSLUJU I ŠKOLSKA EKONOMIJA I MAŠINSKA RADIONICA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia