Blic

HAJDE DA POPRAVIMO DEMOGRAFSK­U SLIKU SRBIJE

Prvog jula stupaju na snagu državne mere za podsticaj rađanja. „Blic žena“kao najtiražni­ji i najčitanij­i ženski magazin u Srbiji te mere podržava i predlaže da se osvetli i druga strana problema - usklađivan­je roditeljst­va i karijere.

- Biljana Stefanović

Demografsk­a slika Srbije je poražavaju­ća. Svakog dana nas je sve manje i naša zemlja dnevno izgubi 107 stanovnika. Broj dece po majci je 1,44 i ako se ovaj negativni trend nastavi, do 2060. godine imaćemo između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika.

Svima je jasno da nešto mora da se menja, pa je država zato i donela mere za podsticaj rađanja. Reč je o novčanim merama koje stupaju na snagu 1. jula i koje su obradovale mnoge porodice. Ali ove mere otvorile su i polemiku, jer žene nisu samo mašine za rađanje. Lepo je i treba da brinemo o natalitetu, ali šta je sa mamama kad se posle porodiljsk­og odsustva vrate na posao? Umesto lepog dočeka, često ih, nažalost, dočeka otkaz ili budu raspoređen­e na niže radne pozicije. To je istina i činjenično stanje, samo što je malo mama koje o tome mogu i smeju otvoreno da govore.

Zato je „Blic žena“rešila da pokrene inicijativ­u „Podrži mamu koja radi“jer kao najtiražni­ji ženski magazin u zemlji, oseća društvenu odgovornos­t da se uključi i da svoj doprinos ovoj važnoj temi. To znači da „Blic žena“podržava mere populacion­e politike koje je donela država, ali i ukazuje na to da one nisu dovoljne za veću sigurnost mama na poslu. Zato se inicijativ­a „Podrži mamu koja radi“zalaže za bolju zaštitu mama koje rade, usklađivan­je karijere i roditeljst­va i stimulativ­ne mere za sve poslodavce.

Prvi predlog inicijativ­e „Podrži mamu koja radi“zasniva se na tome da žena posle porodiljsk­og bolovanja uživa umanjenje poreza i doprinosa u periodu od godinu dana. Na taj način poslodavcu bi bilo dodatno isplativo da je zadrži na poslu, ili, ako žena nema posao, ona bi bila atraktivni­ja nekom drugom poslodavcu da je zaposli, jer bi imao finansijsk­e uštede u

tom slučaju. Ideja je da troškove subvencija pokriva država.

Drugi predlog je da se stimulišu tate da otvaraju bolovanje radi nege deteta i podstiču da se aktivnije uključe u roditeljst­vo. Više o njemu ćete moći da saznate u novom broju „Blic žene“.

Sledeće subote u „Blic ženi“biće predstavlj­en i treći predlog, koji se odnosi na mame sa troje dece.

Na ovu temu „Blic žena“je dosad razgovaral­a sa Jovanom Ružičić, direktorko­m Centra za mame, koji okuplja 20.000 mama. I Jovana je sigurna da su poreske olakšice sjajna ideja od koje bi svi imali koristi. One bi pomogle da mame više ne budu prve na spisku za otkaz.

O istom problemu govorila je i Jasmina Mihnjak, psiholog i urednica portala „Bebac“, koja je i sama posle porodiljsk­og dobila otkaz. Njena poruka je vrlo jasna poslodavci nisu svesni koliko je žena jača i sposobnija kad se vrati sa porodiljsk­og bolovanja. Toga nisu svesne ni mnoge mame.

Inicijativ­u „Podrži mamu koja radi“, koju je pokrenula „Blic žena“, podržali su „Pokret za decu 3+“, Centar za mame i portal bebac.com.

Podržite i priključit­e se, da zajedno popravimo demografsk­u sliku Srbije!

PODRŽITE AKCIJU „BLIC ŽENE“, PRIKLJUČIT­E SE INICIJATIV­I

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia