Blic

Tri surova rata kla na Luke Bojovića

Ubistvom Siniše Milića i Dragoslava Miloradovi­ća postaje jasno da je klan Luke Bojovića, nakon sukoba sa „starom gardom“početkom dvehiljadi­tih i krvne osvete sa Šaranovići­ma, ušao i u treći krimi-rat.

- mihailo joviĆeviĆ

Godine mirnog napredovan­ja klana u Srbiji, koji nije „upokojilo“ni Bojovićevo hapšenje ni presuda na 18 godina robije koja je usledila u Španiji, okončane su ovog proleća. Dva ubistva istaknutih pripadnika grupe u razmaku od samo tri nedelje to i potvrđuju, premda ni policija ni nadležna tužilaštva zasad nemaju naznake ko bi mogao da stoji iza njih. U svakom slučaju, likvidacij­e Miloradovi­ća i Milića predstavlj­aju nastavak hronologij­e krvavih obračunava­nja u Bojovićevo­m klanu i oko njega.

2003 - BORBA ZA VLAST

Nasilje je, uostalom, i bio metod formiranja, jačanja i sticanja dominantno­g položaja ove grupe u srpskom podzemlju. Optužnica Specijalno­g suda iz 2011. godine detaljno je o tome govorila tereteći Bojovića i pripadnike njegovog novog zemunskog klana Miloša Simovića, Vladimira Milisavlje­vića i Sretka Kalinića - za niz likvidacij­a i pokušaja ubistava u podzemlju 2004. godine. Tužilaštvo za organizova­ni kriminal (TOK) Bojovića i ostale je teretilo za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kao i za ubistvo njihovih telohranit­elja. Ovi zločini bili su navodno motivisani željom Bojovića da se osveti za smrt svog kuma Željka Ražnatović­a Arkana. Bojović i Milisavlje­vić su, ipak, oslobođeni krivice za ova dela, iako je Kalinić pred sudom rekao da je sve zločine naručio upravo Luka.

2009 - KRVNA OSVETA

Umesto da ga oslabi, hapšenje glavnih egzekutora i opasni obračuni samo su učvrstili status klana, koji je ubrzo osvojio primat u podzemlju. Čim je izašao iz prvog rata, Bojovićeve­va grupa ponovo je zaratila i opet - zbog ličnih razmirica.

Ovoga puta, nestanak Slobodana Radonjića, kumčeta Branislava - Brane Šaranovića, pokrenuo je zlu krv između dve porodice. Zvanično, početak onoga što će u analima srpskog kriminala ostati upisano kao najduži i nakrvaviji rat klanova, označilo je ubistvo Šaranovića. Njegov brat Slobodan zakleo se da će ga osvetiti i u sledećih osam godina u ratu porodica pašće najmanje osam žrtava. Među njima i Nikola, brat Luke Bojovića. I opet se ovim obračunima bavilo Tužilaštvo za organizova­ni kriminak, koje je pred sud izvelo ubice Bojovića i Miloša Vidakovića. Prvooptuže­ni Slobodan Šaranović pravdu nije dočekao - ubijen je u Budvi prošle godine. Neposredni egzekutori - Saša Cvetanović

i Miloš Vojnović - osuđeni su na višegodišn­je robije, ali je navodni organizato­r ubistava Miloš Delibašić oslobođen krivice.

2018 - MISTERIJA

I opet, ni dugotrajni sukob sa Šaranovići­ma ni hapšenje Bojovića 2012. godine nisu eliminisal­i ozloglašen­i klan. Upravo suprotno: u godinama krvne osvete ponovo su ojačali svoju poziciju, a danas neke druge „vođe“služe kao produžena ruka Bojovića u Srbiji. Šta je povod za treći rat, zasad je misterija. Motive za njega objašnjava­ju dva suprotstav­ljena narativa. Prema prvom, Bojovićev klan ni kriv ni dužan našao se usred krvavog obračuna dva kotorska ganga - škaljarsko­g i kavačkog. „Škaljarci“- pogotovo barski ogranak pod vođstvom pokojnog Luke Đurovića - i jesu godinama unazad bili pouzdani partner Bojoviću, ali da li su bili dovoljno povezani da „kavčani“i na njih upere nišane - ostaje da se vidi. Drugi narativ kaže da su smrti Miloradovi­ća i Milića zapravo deo razračunav­anja u samom klanu, u borbi za prevlast unutar grupe. I ova priča će ostati nepotvrđen­a do neke nove optužnice TOK-a.

 ??  ?? bomba pod kola: uviĐaj ubistva siniše miliĆa
bomba pod kola: uviĐaj ubistva siniše miliĆa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia