Blic

Polovina žena ne radi i ne traži posao

-

Čak 53,7 odsto žena u Srbiji je radno neaktivno - nemaju posao, ali ga i ne traže, pokazuju podaci istraživan­ja koje je sprovela Parlamenta­rna budžetska kancelarij­a u saradnji sa Republički­m zavodom za statistiku.

Taj podatak baca u senku dobre vesti da je u 2017. zaposleno 127.000 žena više u odnosu na 2014, a ništa manje obećavajuć nije ni podatak da se za te tri godine nije značajno smanjio jaz između žena i muškaraca u pogledu stepena zaposlenos­ti. Pre tri godine stopa nezaposlen­osti muškaraca je bila 18,3, a žena 20,3 odsto. U 2017. godini smanjena je nezaposlen­ost i jednih i drugih, s tim što se razlika nije umanjila: 12,8:14,3.

Više od polovine žena starijih od 15 godina niti radi niti traži posao. Taj procenat je viši nego kod muškaraca, kod kojih je to slučaj u 38 odsto.

Postoji nekoliko razloga za visoku stopu neaktivnos­ti žena, a ona je jednim delom posledica razlika u starosnoj strukturi - oko 25 odsto žena je starije od 65 godina, dok je kod muškaraca to slučaj u 20 odsto. Najveći razlog za neaktivnos­t je svakako broj penzionisa­nih ljudi, oko polovine neaktivnih na tržištu rada.

Ostali važni razlozi su školovanje, obuke, bolest, nesposobno­st za rad. Takođe, uočava se da žene u većoj meri od muškaraca ne učestvuju na tržištu rada zbog brige o deci ili bolesnim licima ili zbog drugih ličnih i porodičnih razloga - oko 11 odsto žena i samo dva odsto muškaraca.

 ??  ?? i kada rade, žene su manje plaĆene
i kada rade, žene su manje plaĆene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia