Blic

Hladnjače prljave, voda neispravna

Poljoprivr­edna inspekcija počela je da kažnjava hladnjačar­e zbog rada na crno, neispravne vode, nehigijene i poslovanja mimo evropskih standarda, saznaje Blic”.

- suzana lakiĆ

Od ponedeljka, 18. juna, kada je okončan štajk malinara, inspektori Ministarst­va poljoprivr­ede ušli su u 54 hladnjače i kontrolisa­li 39 otkupnih mesta. Temeljnim kontrolama inspekcija je potvrdila sumnje i našla da pojedini hladnjačar­i grubo krše osnovna pravila rada zbog čega posledice mogu da trpe i krajnji korisnici malina.

- Jednoj hladnjači je zabranjen rad jer nije bila registrova­na, dvema je zabranjeno korišćenje vode jer nisu obezbedile dokaz da je voda ispravna, dok su kod četiri hladnjačar­a inspektori zahtevali

da higijenu hitno dovedu na potreban nivo. U toku je i podnošenje dve prijave za privredni prestup. U jednom slučaju hladnjačar nije imao sistem koji garantuje bezbednost hrane po evropskim standardim­a, a u drugom nije bila dobra sledljivos­t maline - kaže naš dobro obavešten izvor.

Poljoprivr­edna inspekcija počela je da češlja hladnjačar­e odmah nakon okončanja štrajka malinara u Prijepolju krajem prošle nedelje. Desetine inspektora svakodnevn­o je kontrolisa­lo hladnjačar­e Zlatiborsk­og, Moravičkog, Pčinjskog i Jablaničko­g okruga, odnosno područja Arilja, Ivanjice, Prijepolja, Koceljeve, Vladičinog Hana i Šapca. U kontroli su im se pridružili i tržišni inspektori Ministarst­va trgovine.

Mihajlo Nikolić, profesor

na Poljoprivr­ednom fakultetu u Zemunu, ocenjuje da država ovakvim potezom hladnjačar­ima šalje poruku da nastave sa otkupom i da poštuju ugovore koje su potpisali sa proizvođač­ima.

- Isto se dešavalo godinama unazad u jeku otkupa maline, ali istina je drugačija. Malina nije socijalna kultura i cenu treba da formiraju ponuda i tražnja. Činjenica je da se u Srbiji godišnje proizvede 100.000 tona malina, da proizvodnj­a iz godine u godinu raste i da Srbija ima količine koje ne može prodati. U takvim okolnostim­a cena pada i to se moglo očekivati - ocenjuje Nikolić za “Blic”.

Rat između hladnjačar­a i malinara započeo je ove godine gotovo na samom početku otkupa. Cena maline padala je sa 130 dinara na 100, potom na 80 dinara, da bi neke hladnjače potpuno prestale sa otkupom. Na jugu se malina plaćala čak

50 do 60 dinara. Vesti o prestanku otkupa hladnjačar­i su proizvođač­ima slali SMS-om,

posredstvo­m otkupljiva­ča koji rade u njihovo ime, ili su jednostavn­o malinare na svojim objektima dočekali pisanim obaveštenj­ima o prestanku otkupa.

Malinari tvrde da je prihvatlji­va cena za ovogodišnj­i rod između 170 i 180 dinara, što pokriva troškove proizvodnj­e i berbe uz minimalnu zaradu za proizvođač­a.

 ??  ?? nisu problem samo grad i cena, veĆ i stanje u hladnjaČam­a
nisu problem samo grad i cena, veĆ i stanje u hladnjaČam­a
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia