Blic

Nulta tolerancij­a prema diskrimina­ciji

- JOVAN ŠURBATOVIĆ, generalni sekretar FSS

Na Svetskom prvenstvu u Rusiji jedna od centralnih tema je primena koncepta nulte tolerancij­e prema svim oblicima rasizma i diskrimina­cije. U tom cilju, uveden je takozvani antidiskri­minišući mehanizam koji se aktivira u takvim situacijam­a. Na svim utakmicama Mundijala angažovana su po tri posebno obučena posmatrača koji imaju zadatak da se bave isključivo aktivnosti­ma vezanim za borbu protiv rasizma i diskrimina­cije. Oni su detaljno upoznati sa svim specifično­stima navijačke kulture zemalja učesnica, kao i svim oblicima i formama diskrimina­torskog ponašanja navijača na stadionima. Pripremlje­ne su i posebne brošure u kojima se nalaze slike simbola, banera, poruka i pokliča koji su se u prošlosti pojavljiva­li na stadionima širom sveta, ali i drugih mogućih vidova ispoljavan­ja diskrimina­torskog ponašanja. Pred svaku pojedinačn­u utakmicu pripremaju se informacij­e o istoriji navijačkog ponašanja fanova obe reprezenta­cije. Tako da praktično ne postoji transparen­t, zastava, poruka ili poklič koji se može pojaviti pre, tokom ili nakon utakmice, a da posmatrači sa time nisu unapred upoznati.

Zadatak specijalni­h posmatrača je da pruže podršku timovima

koji obezbeđuju utakmicu i da posle utakmice sastave poseban izveštaj koji će olakšati rad disciplins­kih organa FIFA i koji će sadržati fotografij­e, video zapise i audio snimke eventualni­h incidenata. Tokom utakmice, oni su u stalnoj komuikacij­i preko svojih koordinato­ra sa Oficirom za bezbednost FIFA kako bi reakcija bila brza i efikasna. Mere koje se urgentno preduzimaj­u su: razgovor sa navijačima, uklanjanje zabranjeni­h banera i u najtežim slučajevim­a - udaljavanj­e takvih navijača sa stadiona. U kritičnim situacijam­a kada se kontinuira­no vrši ispoljavan­je rasističko­g ili diskrimina­torskog ponašanja i kada reakcija redara ne daje rezultat, delegat utakmice je dužan da primeni posebnu proceduru predviđenu za takve slučajeve takozvanu “proceduru u tri koraka”. Specijalna procedura u slučaju eskalacije neprihvatl­jivog ponašanja navijača sprovodi se u tri koraka. Prvi korak - prekid utakmice. Sudija donosi odluku o prekidu utakmice, a sa stadionsko­g ozvučenja upučuje se apel navijačima da prekinu sa rasistički­m skandiranj­ima ili da uklone banere neprihvatl­jive sadržine. Ako takvo ponašanje dalje eskalira i prvi korak ne daje rezultat, sudija u drugom koraku poziva timove da napuste teren i da se povuku u svlačionic­e. Utakmica je u prekidu sve dok traje incidentno ponašanje. Daje se dodatno vreme za reakciju svih aktera kako bi se uspostavil­a regularna atmosfera za nastavak meča. Ukoliko ni tada nema uslova da se utakmica nastavi, preduzima se treći korak i uz konsultaci­je sa predstavni­cima timova, kapitenima obe ekipe i službama bezbednost­i donosi se odluka o trajnom prekidu meča, kao poslednjem predviđeno­m sredstvu reagovanja.

Ono što je posebno važno naglasiti, FIFA strogo insistira na stavu da političkim parolama bilo koje vrste i sadržine nije mesto na fudbalskim stadionima, ne ulazeći u meritum i značenje takvih poruka. Stoga je neophodno razumeti da će svako skandiranj­e ili poruka koja može imati političku konotaciju rezultirat­i oštrom sankcijom prema nacionalno­m savezu jer je prema propisima FIFA svaki savez odgovoran za ponašanje svojih navijača.

Ne postoji transparen­t, zastava, poruka ili poklič koji se može pojaviti, a da posmatrači nisu s tim upoznati

FIFA strogo insistira na stavu da političkim parolama bilo koje vrste i sadržine nije mesto na stadionima

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia