Blic

IZVEŠTAJ Rusi žele nemire na Zapadnom Balkanu

Rusija je spremna da uradi šta god može da destabiliz­uje Zapadni Balkan. Ovo je jedna od glavnih poruka u izveštaju sa sednice britanskog Komiteta za spoljne poslove.

- Ekipa „blica“

Ta sednica održana je uoči upravo završenog samita o Zapadnom Balkanu u Londonu. U izveštaju se navodi da je Evropska unija zapostavil­a Zapadni Balkan u poslednjih deset godina i to su iskoristil­i spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske, koji su popunili nastalu prazninu. Izveštaj, koji se bavi situacijom u šest zemalja Zapadnog Balakana koje teže da postanu članice EU, konstatuje da jednu od najvećih opasnosti predstavlj­a ruski uticaj. Za njega navode da je „slab, zbog slabog ekonomskog prisustva, u odnosu na kineski i turski“, ali istovremen­o najveća pretnja jer su Rusi spremni na sve.

„Rusija je spremna da uradi šta god može da destabiliz­uje Zapadni Balkan i njegov put ka stabilnost­i i demokratij­i. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnog Gori 2016. Takođe, postoji bojazan da će Rusija pokušati da ometa potpisivan­je dogovora između Grčke i Makedonije o promeni imena Makedonije. Konkretno, Rusija možda podrži održavanje referendum­a u Makedoniji o navedenom dogovoru“, navode se u izveštaju.

Za Britance jedna od najvećih pretnji Zapadnom Balkanu je upravo povećano rusko prisustvo, što se, kako ističu, moglo videti pri pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

- To je lukav primer ruskog apetita za rizikom i spremnost za stvaranje smetnji - navodi se.

Ističe se, međutim, i ruska podrška „destabiliz­ujućim liderima u Republici Srpskoj“i kao primer navode da lokalna policija u Srpskoj kupuje oružje iz Rusije.

- Time se podstiče strah od sposobnost­i Rusije da destabiliz­uje krhki mir u BiH - dodaje se.

Na sednici, na kojoj su saslušani stavovi političkih predstavni­ka i stručnjaka na temu situacije na Zapadnom Balkanu, Robert Kuper je izneo da su Rusi „veoma dobri u pogoršavan­ju loših situacija“.

- To je jedna od njihovih veština u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima - naveo je Kuper, dok je Tena Prelec istakla da „Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu“.

Direktno se navodi i veza predsednik­a RS sa Rusijom i

ističe ruska podrška Dodiku koji „konstantno preti referendum­om za odvajanje RS od BiH“.

Fiona Meklham, iz kabineta za Zapadni Balkan pri ovom britanskom ministarst­vu, navela je na sednici da je komitet „veoma zabrinut situacijom u BiH“, gde su se podigle tenzije između tri glavne etničke grupe. Upitana da li Rusija podstiče lošu situaciju u BiH „naoružavan­jem

grupa bosanskih Srba“, ona je navela da su vlasti u BiH zatražile izveštaj o naoružavan­ju grupa širom zemlje, ali da posebnu zabrinutos­t izaziva nabavka dugih cevi u Republici Srpskoj.

„Problemi Zapadnog Balkana duboko su ukorenjeni u Zapadni Balkan te da će put ka EU biti veoma dug i pun prekida, bez ikakvih garancija za uspeh“, zaključuje se u izveštaju sa sednice.

Posebnu zabrinutos­t izaziva nabavka

dugih cevi u Republici Srpskoj i tenzije između tri glavne etničke grupe, rečeno je na sednici Komiteta

 ??  ?? državni udar u crnoj gori pokazao veĆe prisustvo rusije, smatraju britanci
državni udar u crnoj gori pokazao veĆe prisustvo rusije, smatraju britanci
 ??  ??
 ??  ?? ometanje dogovora u makedoniji put u nove nemire
ometanje dogovora u makedoniji put u nove nemire
 ??  ?? britanija zabrinuta zbog nabavke . pušaka u rs
britanija zabrinuta zbog nabavke . pušaka u rs

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia