Blic

Prištini je jedina opsesija sever Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da ne haje mnogo za izjave Albanaca sa juga Srbije, ali da ga brine druga stvar, a to je opsesija Prištine severom Kosova.

-

Vučić je, upitan da prokomenta­riše zahtev Albanaca s juga Srbije za istim pravima kao Srbi na KiM i da budu uključeni u briselski dijalog, kazao da često dolaze razne izjave i da ne haje za njih.

- Moj uslov na razgovor bio je nedvosmisl­en i rekao sam Albancima i Evropljani­ma da je uslov Srbije da nema napada na Srbe, nema pokušaja zauzimanja teritorija na severu, hapšenja kako kome padne na pamet - rekao je on.

Vučić je ukazao da su Albanci u jednom danu uhapsili petoricu Srba, najviđenij­e Srbe iz Pomoravlja, koji drže srpsku zajednicu od Ropotova, do Raniluga i Novog Brda.

- To su najbolji ljudi. Taj dan se nisam pojavljiva­o, plašio sam se da moja reakcija ne bude preoštra i da ne ode u nekom drugom smeru. Poručio sam da, ako ne budu pušteni do ponoći, mogu da zaborave na nastavak dijaloga, ali i na pogrom srpskog stanovništ­va. Njihova jedina opsesija je sever Kosova, a to znamo jer imamo službe koje se time bave i ljude koji to prate - dodao je on.

Vučić je ukazao da su potom odmah pustili svu petoricu i brže od predviđeno­g roka.

- To su stvari kojih se plašim i koje me brinu. Važno je da pronađemo rešenje. Predsednik RS Milorad Dodik govorio je o Dejtonskom sporazumu, protiv kojeg je, kada je postignut, bila većina u Srbiji i RS, a danas se svi držimo tog sporazuma. Pre pet godina rekao sam da ćemo se, ako ne postignemo konačan dogovor, što bi voleo da se desi, držati Briselskog sporazuma samo mi i svi drugi će da beže od njega. Nažalost bio sam u pravu - konstatova­o je on.

 ??  ?? mi se držimo briselskog sporazuma, a svi drugi beže od njega, rekao je vuČiĆ
mi se držimo briselskog sporazuma, a svi drugi beže od njega, rekao je vuČiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia