Blic

Pobuna JSO bila je uvod u ubistvo premijera

Oružana pobuna JSO bila je uvod u njegovo ubistvo i nema sumnje da je do te pobune došlo, kažu saradnici ubijenog premijera Zorana Đinđića, nakon oslobađaju­će presude bivšim pripadnici­ma JSO.

- N1

Po presudi izlazak naoružanih pripadnika Jedinice za specijalne operacije na autoput 2001. nije bila pobuna, već protest. Tadašnji šef poslaničke grupe DOS Čedomira Jovanović kaže da je presuda skandalozn­a.

- Kad vam gurne neko pušku u rebra, to nije protest. Pa šta treba da čekamo da se to desi da bi onda nekome bilo jasno. Pa to smo dobili 12. marta. Naravno da je bila oružana pobuna. Jedan pogrešan korak i bilo bi krvi do kolena - kaže Čedomir Jovanović za N1.

Sud se pozvao na to što je izostala reakcija države što, kako se navodi, ukazuje da nije bila ugrožena bezbednost zemlje. Tadašnji savezni ministar unutrašnji­h poslova Zoran Živković kaže da republička vlast nije imala mogućnost da reaguje. - Nakon konsultaci­ja koje smo imali drugi ili treći dan, bilo je jasno da Zoran Đinđić tada nema moć kao predsednik Vlade da se suprotstav­i njima, jer nije bilo jasno na čijoj strani će biti deo srpske policije, na čijoj strani će biti vojska tadašnje Jugoslavij­e, na čijoj strani će biti službe bezbednost­i. Imali su podršku tada i iz DOS, tadašnji predsednik Jugoslavij­e je rekao da je to sindikalni protest - kaže Zoran Živković. Tadašnji predsednik Jugoslavij­e i vrhovni komandant Vojske Vojislav Koštunica i bivši načelnik kontraobav­eštajne službe Vojske Aco Tomić bili su obuhvaćeni prijavom koju je zbog pobune u ime majke i sestre Zorana Đinđića podneo advokat Srđa Popović. Bivši specijalni tužilac za organizova­ni kirminal Miljko Radisavlje­vić, međutim, naveo je da istraga nije utvrdila da je neko osim pripadnika JSO u tome učestvovao. Radisavlje­vić je rekao i da se iz dokaza koji su prikupljen­i nije moglo zaključiti da je u nastavku te akcije bio planiran atentat na Đinđića, iako je evidentno da su ti događaji povezani.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine. Bivši komandant JSO Milorad Ulemek kao organizato­r ubistva i pripadnik Jedinice Zvezdan Jovanović kao neposredni izvršilac osuđeni su na po 40 godina zatvora.

KOŠTUNICA JE TADA REKAO DA POBUNJENIC­I NISU UGROZILI NIŠTA „OSIM MOŽDA SAOBRAĆAJ“

 ??  ?? sud naveo da država nije reagovala jer nije bilo opasnosti za bezbednost graĐana
sud naveo da država nije reagovala jer nije bilo opasnosti za bezbednost graĐana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia