Blic

Oči sveta uprte u Helsinki

Nakon drame sa liderima zemalja NATO u Briselu, a zatim i u Britaniji, američki predsednik će se sresti sa ruskim kolegom i niko ne zna šta da očekuje od tog susreta.

- Ivana kešanski

Kada se ruski predsednik Vladimir Putin sretne sa predsednik­om SAD Donaldom Trampom u Helsinkiju u ponedeljak, on će biti pun samopouzda­nja: Helsinški samit dolazi dan nakon završetka finala Svetskog prvenstva u Moskvi, prestižnog događaja koji je inspirisao porast patriotizm­a u Rusiji.

Iako je Rusija eliminisan­a u četvrtfina­lu protiv Hrvatske, Rusi su osetili rast ponosa, radosti i poštovanja prema zemlji i svojoj reprezenta­ciji, navodi državna agencija za ankete VTsIOM. Oko 70 odsto Rusa je pratilo Svetsko prvenstvo, naveo je VTsIOM.

Kao kraljevsko venčanje ili sastanak Trampa u Singapuru sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, Helsinki će biti izvanredna prilika za fotografij­u za lidera Kremlja, stavljajuć­i ga na ravnoprava­n položaj sa njegovim američkim kolegom, piše Si-En-En.

Jedan na jedan sastanak sa Trampom daje odlično pripremlje­nom ruskom predsednik­u šansu da izgleda kao uverljivij­i igrač sa svojim američkim kolegom poznatim po improvizac­iji.

Putin je uvek dobro upoznat o svemu: njegova godišnja konferenci­ja za novinare je možda najznačajn­iji pokazatelj njegovog širokog znanja iz raznih oblasti. Iako u Rusiji i dalje traje fudbalska groznica, mnogi su u zemlji nezadovolj­ni ekonomijom i opštim blagostanj­em, pa će za Putina susret sa Trampom biti dobrodošao kako bi skrenuo pažnju sa nekih gorućih pitanja u Rusiji.

Poslednja anketa koju je među Rusima sproveo VTsIOM pokazala je da su oni mnogo nezadovolj­niji sveukupnim socijalnim i ekonomskim stanjem u zemlji nego što su bili u istom periodu prošle godine. Rusi su mnogo pesimistič­niji nego prethodnih godina po pitanjima finansijsk­og stanja, poverenja u ekonomiju, a i opala je njihova podrška političkom kursu države.

U poređenju sa istim Tramp je prilično uzdrman i zbog činjenice da su ga u Briselu i Britaniji dočekali protesti zbog protivljen­ja njegovoj politici istraživan­jem sredinom 2014. godine, kada je zemlja bila prožeta nacionalis­tičkim ponosom zbog aneksije Krima, optimizam u Rusiji naglo je pao. Glavni faktori? Rastuće cene goriva i vladin predlog za povećanje starosne granice za penzionisa­nje potresao je Ruse, navodi VTsIOM. Podizanje doba za odlazak u penziju je posebno osetljivo pitanje za Ruse, koji su nasledili očekivanja o mreži socijalne bezbednost­i iz vremena sovjetskog sistema.

Međutim, ne izgleda ni sve ružičasto za Putina. U Americi je podignuta optužnica protiv 12 obaveštajn­ih službenika zbog navodnog mešanja u američke izbore, pa su se čuli i pozivi na otkazivanj­e samita u Helsinkiju.

Tramp ipak nije poslušao te pozive, a istragu koja je dovela do podizanja optužnica on je kritikovao više puta nazivajući je „lovom na veštice“. S druge strane, od Trampa, koji je pravio haos na samitu NATO u Briselu a zatim i u Britaniji gde je čas kritikovao saveznike a čas se hvalio dobrim odnosima s njima, niko ne zna šta da očekuje. Američki analitičar­i strahuju da će on biti potpuno nepripreml­jen i da će to Putin iskoristit­i. Takođe, mnogi veruju da će Tramp učiniti ustupke Rusiji i možda otići toliko daleko da povuče američku vojsku sa istoka Evrope ili čak da prizna rusku aneksiju Krima.

 ??  ?? ovo Će biti treĆi sastanak dvojice lidera
ovo Će biti treĆi sastanak dvojice lidera
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia