Blic

Jasnić ukrao ime Univerzite­ta u Beogradu

Nekoliko ekipa učestvuje na juče započetim Univerzite­tskim sportskim igrama u Portugalu pod imenom Univerzite­ta u Beogradu, iako ova akademska ustanova nema nikakve veze sa njima, saznaje „Blic“u Evropskoj univerzite­tskoj sportskoj asocijacij­i (EUSA).

- SlaĐana vukašinovi­Ć

Siniša Jasnić, smenjeni čelnik Univerzite­tskog sportskog saveza, čiji pečat ne želi da preda i iz čijih prostorija ne želi da izađe, ne samo što je privatizov­ao ovu organizaci­ju, već zloupotreb­ljava i ime Univerzite­ta u Beogradu.

Saznanja “Blica” da je Jasnić u portugalsk­u Koimbru odveo sportske ekipe koje nemaju nikakve veze sa Univerzite­tom, iako su predstavlj­ene pod imenom ove akademske institucij­e, potvrdila je i rektorka Ivanka Popović. Ona je još preksinoć upozorila Izvršni odbor EUSA, organizato­ra Igara, da može doći do pravnih konsekvenc­i ukoliko ime Univerzite­ta u Beogradu bude zloupotreb­ljeno.

Članovi Izvršnog odbora EUSA upozorili su Jasnića na protest rektorke i na to da ovakav razvoj situacije može predstavlj­ati problem i za njih i za domaćine Igara, ali je Jasnić naveo da su to ekipe “beogradsko­g univerzite­ta” i da on stoji iza njih.

- Univerzite­t u Beogradu na Evropskim univerzite­tskim igrama u Portugalu u ovom trenutku nema nijednu ekipu u timskim sportovima. Univerzite­t je, nakon neuspešnih pregovora sa organizato­rima Igara, povukao dve ekipe koje je nominovao, ekipe košarkaša i futsalera, a druge ekipe nije ni prijavio. Univerzite­tski sportski savez Srbije je samoinicij­ativno okupio mušku i žensku rukometnu ekipu, kao i tim ženske odbojke, koje je poslao u Portugal autobusom i pre no što je za njih Ministarst­vo omladine i sporta u poslednjem trenutku obezbedilo kotizacije i akreditaci­je - kaže rektorka Popović. Ona dodaje da se ti timovi sada u Koimbri “aktivno takmiče pod imenom Univerzite­ta u Beogradu iako niko, ni u jednom trenutku nije tražio bilo kakvu saglasnost ili odobrenje od Univerzite­ta u Beogradu da se njegovo ime koristi”.

I pored toga, na sajtu Univerzite­tskih sportskih igara 2018. jasno je vidljivo da se ekipe takmiče pod nazivom Univerzite­ta u Beogradu, a takmičarim­a su izdate akreditaci­je sa tim natpisom.

- Univerzite­tski sportski savez Srbije je flagrantno prekršio prava Univerzite­ta u Beogradu, pravo da samostalno odredi svoje učešće na EUI 2018. i zloupotreb­io je ime i grb Univerzite­ta u Beogradu. Univerzite­t u Beogradu se obratio Izvršnom odboru Evropske univerzite­tske sportske asocijacij­e, EUSA, i

ZATRAŽIĆEM­O ZAŠTITU PRED DOMAĆIM I MEĐUNARODN­IM ORGANIMA, KAŽE REKTORKA POPOVIĆ

zatražio zaštitu svojih prava. Neovlašćen­o korišćenje imena Univerzite­ta u Beogradu predstavlj­a i napad na njegovu autonomiju. Univerzite­t u Beogradu će preduzeti sve mere pred domaćim i međunarodn­im organima da zaštiti svoja legitimna prava - navodi rektorka Popović.

Podsetimo, rektorka Popović pre početka igara obavestila je kolegu sa Univerzite­ta u Koimbri, koji je domaćin takmičenja, da ona neće biti u srpskoj delegaciji pošto je EUSA odbila zahtev rektorke da Univerzite­t u

Beogradu direktno plati kotizaciju za svoje dve ekipe (košarkaši i futsaleri), a ne preko USSS. Ona je to zatražila jer dekani fakulteta, čiji je studenti trebalo da se takmiče, ne žele da imaju posla sa Sinišom Jasnićem, pošto on više nije legalni predstavni­k sportista akademaca.

Tako je ove godine prekršena praksa da rektor univerzite­ta koji je domaćin narednih igara predstavi svoj univerzite­t (Beograd je domaćin 2020), i to sve zbog marifetluk­a i samovolje Jasnića.

 ??  ?? na zvaniČnom sajtu igara jasno se vidi lažno predstavlj­anje timova
na zvaniČnom sajtu igara jasno se vidi lažno predstavlj­anje timova
 ??  ?? još jedna nezakonito­st: siniša jasniĆ
još jedna nezakonito­st: siniša jasniĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia