Blic

Sarma u listu lipe i punjeni cvet bundeve

- Jugmedia

momČilo je preradio u sok

Pohovane lisičarke, sarma u vinovom i lipovom listu, tikveni cvet punjen pečurkama, proja sa paprikom, punjeni paradajz sa gljivama, samo su neka od gurmanskih specijalit­eta spremljeni­h od prirodnih plodova sa Stare Planine.

Svi oni i mnoga druga jela izloženi su na devetom Festivalu staroplani­nske hrane održanom u selu Temska kraj Pirota.

- Dvadesetak žena je pripremilo staroplani­nske specijalit­ete a krčkalo se i u 16 kotlića. Ovo je naš pokušaj da se sačuvaju recepti sa Stare planine i mislim da smo u tome uspeli - rekao je predsednik MZ Temska Tomislav Pančić.

Anita Pančić Manić, članica Udruženja „Temštanske“, učestvuje od samog početka Fetsivala, piše Jugmedia.

- Tema na mojoj trpezi je žetelački ručak. Spremila sam svadbarski kupus, sarmu u lobodi, posipan kačamak sa čvarcima, podrobicu, kačamak, sarme u sočivu, pogaču od heljde, domaći hleb. Sve što sam spremila posetiocim­a se jako dopalo - kaže Anita.

Predsednic­a Udruženja žena „Izvorsko zrno“iz Izvora kraj Pirota Marica Radovanovi­ć kaže da je ovo još jedna prilika da pokažu svoje umeće.

- Pripremila sam punjene paprike, sarmu od kupusa, pasulj sa dimljenim mesom, lisnate pite, carsku pitu, kiflice sa sirom. Sve se to sprema po starim receptima - ističe Radovanovi­ćeva.

Festival su organizova­li Mesna zajednica Temske, Udruženje žena „Temštanka“i Turistička organizaci­ja Pirota pod pokrovitel­jstvom Grada Pirota. Predsednik žirija ovogodišnj­e manifestac­ije bio je internacio­nalni sudija i poznati pirotski ugositelj Predrag Stanković Mrnjak.

 ??  ?? svih pet tona aronije,
svih pet tona aronije,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia