Blic

Kako u Grčku za 100 evra jeftinije

Severna Grčka, Italija, Španija i Hrvatska najčešće su u last minute ponudi turistički­h agencija za ovu sezonu, dok je za jeftinije letovanje u poslednjem trenutku u Egiptu ili Turskoj nešto manje ponuda.

- B. vuČkoviĆ

Svaka od last minute ponuda donosi uštedu od 10, 20 ili 30 odsto novca, to jest smanjuje cenu i do 100 evra po aranžmanu jer se agencijama više isplati da daju popust i tako prodaju aranžman, nego da on ostane neiskorišć­en ako je neko odustao od puta ili mesto nije ni prodato. Dešava se da to bude ušteda i do 100 evra po osobi, a primer za to je all inclusive letovanje na Zakintosu od 25. jula koje za 10 noćenja u dvokrevetn­om studiju, uz putovanje avionom, košta 275 evra po osobi. Isto takvo letovanje u avgustu košta od 350 do 390 evra.

- Isplati se pratiti last minute ponude jer mogu doneti veliku uštedu. Ova vrsta aranžmana je dobra za one koji ne znaju unapred kada će na godišnji odmor. Većina kapaciteta je bila rasprodata već početkom godine, ali je sezona donela izuzetne last minute ponude - kažu u turistički­m agencijama.

Turizmoloz­i kažu da su last minute, posle first minute ponuda, najatrakti­vnije, premda izbor nije toliki kao kada se letovanje plaća dosta unapred.

- Za last minute je karakteris­tično da ne postoji mogućnost odloženog plaćanja ako je isplata u kešu, osim ako je dogovoreno plaćanje čekovima ili administra­tivnom zabranom. Pojavile su se ovih dana interesant­ne ponude za Grčku, kao što je za letovanje od 20. jula na ostrvu Evija, sa prevozom iz Beograda, plaćenim trajektom i smeštajem u apartmanu, a cena je 180 evra. Prvobitna ponuda je bila bar 250 evra kaže turizmolog Boris Tot.

Primamljiv­a ponuda je i ultra last minute za

Krf. Aranžman obuhvata all inclusive uslugu, 10 noćenja u hotelu sa tri zvezdice i let avionom za 400 evra.

- Neke agencije daju izuzetne popuste, a veoma zanimljiva akcija je kada jedna osoba plaća, a druga putuje besplatno. Postoji akcija za Krit, deset dana, avionom, smeštaj sa doručkom. Cena je 700 evra na akciji, a druga osoba ne plaća. Naravno, oni koji putuju u paru mogu podeliti trošak - kaže Tot.

Tako je prema last minute ponudi za italijansk­u Kalabriju u hotelu sa četiri zvezdice aranžman sa 905 pao na 830 evra. Za Hrvatsku poslednjih poziva ima za Hvar i Makarsku po ceni od oko 250 evra, dok je za Crnu Goru ponuda šarolika. Recimo, za najam apartmana u Rafailović­ima za devet noćenja postoji last minute za 159 evra ili u istom mestu može da se nađe polupansio­n za 28 evra po osobi na dan.

- Agencije nude last minute za Crnu Goru sa smeštajem u hotelima sa dve zvezdice. To su renovirani i dobri hoteli sa pristojnim i urednim sobama. Plaže su blizu i poznati su po izuzetnoj gastronoms­koj ponudi. U takvom hotelu možete platiti last minute polupansio­n već od 24 evra na dan po osobi. Sve ponude po toj ceni u jeku sezone su dobre - kažu turistički radnici.

Agencije snize cenu za mesta koja nisu prodata ili je neko otkazao put

 ??  ?? / $
/ $

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia