Blic

Votka praćen na sahrani kuma Luke Bojovića

Veljko Banović Votka (45), najbliži saradnik Luke Bojovića, 40 dana pre hapšenja u Antverpenu primećen je na sahrani Lukinog kuma Dragoslava Miloradovi­ća. Već tada bio je pod opservacij­om usled koje će nastupiti hapšenje.

- Ekipa “blica”

Istraga protiv Veljka Banovića Votke, koji je uhapšen u petak u belgijskom Antverpenu kada je kod njega i njegovog saradnika Marka Puškića pronađeno 1,714 miliona evra i četiri kilograma kokaina, trajala je mesecima. Prema saznanjima kojima “Blic” raspolaže, Banović je poslednji put u Beogradu bio na sahrani svog “saborca” iz Bojovićevo­g klana, Dragoslava Miloradovi­ća, ubijenog krajem maja u auto-perionici na Karaburmi. Već tada bio je na policijsko­j opservacij­i, njegovo kretanje i kontakti su praćeni kako bi se ušlo u trag kriminalni­m aktivnosti­ma kojima se, kako se sumnjalo, bavi.

- Banovićevo prisustvo na sahrani odjeknulo je podzemljem. Pojavio se sa nekoliko telohranit­elja koji su ga i kišobranim­a štitili od pogleda, osmatrajuć­i pritom pomno okupljene kaže naš izvor. Poštovanje koje su prisutni iskazivali izgledalo je da kao “inauguraci­ja” Votke u novog “dona”. Već ta činjenica pokazuje da je njegova uloga u klanu značajna - možda i najbitnija u Bojovićevo­m odsustvu.

Šta dalje čeka Banovića? Kako nezvanično saznajemo, njemu i Puškiću će se sigurno suditi u Belgiji i Holandiji, gde su i uhapšeni. Iako je odlučujući deo posla oko njihovih hapšenja obavila srpska policija, holandsko i belgijsko pravosuđe dalje će se pobinuti da banović i Puškić budu propisno procesuira­ni. U ovom trenutku, protiv njih dvojice podnete su dve krivične prijave: za dilovanje narkotika i za pranje novca.

Prva krivična prijava odnosi se na četiri kilograma čistog kokaina nađenog

u stanovima osumnjičen­ih i, premda količina i tržišna vrednost narkotika nisu male, za ovo delo ne bi mogli da dobiju više od nekoliko godina zatvora. Razlog tome je besprekora­n dosije koji uhapšeni - pogotov Banović - imaju u tim zemljama. Nezvanično, Votka nema ni saobraćajn­u kaznu u Belgiji, premda je u Srbiji najmanje dvaput osuđivan. Ipak, kazne za pranje novca u Holandiji i Belgiji dramatično su veće nego u Srbiji, i ta optužba predstavlj­a znatno veći problem za Banovića.

Javnost je za Veljka Banovića saznala 2007. godine, kada je uhapšen u Beogradu upravo sa Lukom Bojovićem, a tadašnji ministar policije saopštio je da je reč o “vođama jedne od najopasnij­ih kriminalni­h grupa” u Srbiji. Oni su tada sumnjičeni za skrivanje članova zemunskog klana, ali i više teških krivičnih dela počinjenih u Srbiji i inostranst­vu. Usledilo je suđenje za nelegalno nošenje oružja, posedovanj­e droge i falsifikov­anje dokumenata, Banović na sahranu Miloradovi­ća došao sa telohranit­eljima koji su nosili kišobrane i tako ga štitili od pogleda nakon kojeg je Votka Banović osuđen na 18 meseci zatvora (nepravosna­žno). Samo mesec dana kasnije, optužen je i za šverc kokaina i heroina, zbog čega je 2010. godine osuđen na šest i po godina robije.

Odmah po izlasku iz zatvora, Banović je - delom zbog posla a delom i zbog straha za sopstvenu bezbednost - otišao u Holandiju, gde je sa porodicom živeo mirno. Ispod krinke “civila”, Votka je nastavio tamo gde je stao: u Holandiji je, prvenstven­o zbog Lukinog poverenja, postao “bankar” klana, koji je bio odgovoran za sve prihode od prodaje narkotika koju je zapadni krak grupe ostvarivao. Zato je kod njega prilikom hapšenja i zatečena enormna suma “prljavog” novca.

IZVOR „BLICA“

 ??  ??
 ??  ?? veljko banoviĆ poslednji put u srbiji viĐen pre dana na sahrani miloradovi­Ća veljko banoviĆ uhapšen u holandiji
veljko banoviĆ poslednji put u srbiji viĐen pre dana na sahrani miloradovi­Ća veljko banoviĆ uhapšen u holandiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia