Blic

Ugledajmo se svi na Hrvate

- IVICA OSIM, fudbalski stručnjak

Susedi, trebalo bi da se ugledamo na izabranike Zlatka Dalića. Hrvatski najveći fudbalski uspeh u istoriji pokriven je kvalitetom jer njihovi reprezenta­tivci igraju u najjačim ligama Evrope i svi su standardni, što je škola za sebe. Oni su maksimalno izvukli sve što se moglo izvući, uključujuć­i i način ponašanja fudbalera.

Stvarali su uvek jednu pozitivnu klimu i njihovi igrači su vaspitavan­i na drugačiji način. Nisu završavali karijeru sa parama koje dobiju u državama u kojima igraju, već su išli dalje i to su radili na najbolji mogući način. Ne potcenjuju­ći nikog i ne precenjuju­ći nikog. A to je najteže, naći neku meru da znamo ko smo, gde smo i šta možemo, a šta ne možemo. I to, objektivno, treba izneti i oni su to napravili. Sad će biti neke pompe, ali to je zasluženo. Ipak je teren taj koji sve pokazuje. Uspeli su da naprave jednu ekipu koja je vrlo motivisana i tu motivaciju su zadržali dugi niz godina. Ta motivacija se prenela sa igrača i na navijače i vremenom je predstavlj­ena kao prestiž jedne države. I svi su učestvoval­i u tome. Radovali su se kad treba, a tužni su bili takođe kad treba. Za razliku od ostalih Jugosloven­a, Hrvati znaju bolje podneti i uspehe i neuspehe.

Hrvati će duže vreme ostati „pri sebi“i njihova priča trajaće duže, neće se završiti, kao uvek kod nas - „bilo pa prošlo, pa onda krenu kritike i traže se mane“. Smatram da je uspeh Hrvatske u Rusiji velika stvar za sve bivše republike, ukoliko budemo pametni i izvučemo pouke od Hrvata.

Treba znati učiti, što reče Dalić, treba biti ponizan i skroman i treba prihvatiti da neko nešto bolje radi, a na to mi ne pristajemo nikada. Kad pristanemo na to da neko nešto bolje radi i uradi od nas i da nam to bude primer, a vrlo smo teški na tome, to će biti najbolji put. Ovo je dokaz više zašto su Hrvati došli do finala, a zašto to nije učinila Srbija. Prema tome, ovde treba biti pametan i iskoristit­i iskustva Hrvatske koja su sveža i preispitat­i sebe, igrače i njihovo ponašanje, kao i medije, pošteno da vam kažem.

#

Stvarali su uvek pozitivnu klimu, vaspitavan­i su na drugačiji način

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia