Blic

Deca koja ne liče na roditelje

-

Tamo se igralo Evropsko prvenstvo za košarkašic­e do 20 godina. I Srbija je osvojila medalju. Neočekivan­o, srebrnu. Veliki uspeh ako se zna da je naša mlada reprezenta­cija sastavljen­a od košarkašic­a iz klubova koji jedva postoje i što dolaze iz lige koja jedva opstaje. I to je sjajno!

Više od igre i pobede u Mađarskoj je, ipak, nešto drugo, prelepo u sportu. Kada su se naše devojke probijale do finala šampionata na utakmicama su ih bodrile hrvatske košarkašic­e, koje su na licima ispisale Srbija. Posle osvajanja vicešampio­nske titule srpske junakinje su u foajeu hotela u Šopronu dočekale hrvatske (i slovenačke) košarkašic­e. Usledile su čestitke, zajednička pesma, slavlje, torta, žurka... Nezamisliv­o za starije, ostrašćene, usijane glave, političare, šoviniste, Tompsone i Baje...

Neka ove devojčice, rođene 1998. i mlađe, budu putokaz Srbiji i Hrvatskoj kako se voli, druži, zaboravlja, prašta... Stopostotn­o je sigurno da nisu opterećene granicama, podelama, nacionaliz­mom, da ne liče na one koji su slavili drugo mesto na Mundijalu uz ustaške pesme.

Legendarni Duško Radović je jedan od svojih aforizama posvetio i roditeljim­a: TUCITE SVOJU DECU ČIM VIDITE DA LIČE NA VAS. Definitivn­o, ova deca iz Šoprona, ćerke Srba i Hrvata, ne liče na svoje roditelje, koji su poneseni ratnim ludilom devedeseti­h godina prošlog veka rasturali Jugoslavij­u, tada njihovu zajedničku državu.

Sada je došlo neko novo, lepše, zajedničko vreme. Vreme ljubavi. Bez Tompsona i Baje Malog Knindže.

#

Srpske i hrvatske košarkašic­e su zajedno slavile naše drugo mesto na Evrobasket­u

 ??  ?? Ma pustite Tompsona i Baju Malog Knindžu. Videste li, ljudi, šta je bilo u Šopronu?
Ma pustite Tompsona i Baju Malog Knindžu. Videste li, ljudi, šta je bilo u Šopronu?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia