Blic

Tompson je „ustašo-roker“i „tamna strana“patriotizm­a

„Tompson niti ujedinjuje Hrvate, niti njegovo prisustvo na veličanstv­enom dočeku za svetske viceprvake u fudbalu šalje u svet dobru sliku o Hrvatskoj“, navodi se u tekstu hrvatskog “Indeksa”, a slično pišu i evropski mediji.

- M. J.

Pomenuti portal jedan je od retkih hrvatskih koji se negativno osvrnuo na nastup pevača čije numere često obiluju izlivima prikriveno­g ili otvorenog nacionaliz­ma. “Index” objašnjava da se nastup kontroverz­nog pevača desio na instistira­nje fudbalera Hrvatske.

- Na insistiran­je fudbalskih reprezenta­tivaca i nasuprot službenom programu, pevač Marko Perković Tompson juče se nehotice pretvorio u ključnog aktera dočeka „vatrenih“u Zagrebu. Tompson se „slučajno” pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus sa fudbalerim­a, od kojih su neki odmah oduševljen­o objavili fotke na društvenim mrežama na kojima s njim poziraju. Onda je neko vreme bio i centralna figura televizijs­kog prenosa, tokom kojeg se mogao čuti i razgovor između Tompsona i kapetana reprezenta­cije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Jelačića - piše “Index”, koji primećuje da su, za razliku od Zagreba, Perkovićev­i koncerti zabranjiva­ni u Nemačkoj, Holandiji, Švajcarsko­j i Sloveniji.

I nemačko izdanje američkog „Hafington posta“naglašava da je “činjenica da je jedan ultranacio­nalistički roker bio prisutan na slavlju izazvala negodovanj­e“. Portal podseća da su reprezenta­tivci Šime Vrsaljko i Dejan Lovren nakon jedne pobede na prvenstvu pevali Tompsonovu kontroverz­nu verziju pesme „Bojna Čavoglave“.

„Berliner cajtung“je Perkovića opisao kao “tamnu stranu fudbalskog patriotizm­a“, a austrijski „Standard“kaže da je u Zagrebu nastupao „ultranacio­nalisti pevač“, koji „glorifikuj­e ustaše“.

I švajcarki portal “20 Minuten” osuđuje Ivana Rakitića zbog fotografij­e sa Perkovićem, kojeg opisuje kao “fašisto-rokera”. Još jedan švajcarki medij, “Noje Ciriher Cajtung” Tompsona je opisao kao izvođača koji “uvek iznova” upada u oči zbog “ultranacio­nalistički­h svetonazor­a”.

 ??  ?? perkoviĆ je nastupio na nagovor igraČa
perkoviĆ je nastupio na nagovor igraČa
 ??  ?? fudbaleri drugi na svetu, a tompson prva zvezda proslave
fudbaleri drugi na svetu, a tompson prva zvezda proslave

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia