Blic

Rastovac u Unesku menja Tanasković­a

-

Tamara Rastovac zameniće Darka Tanasković­a na mestu ambasadora pri Unesku, saznaje “Blic”.

Rastovac je najveći deo karijere provela u Ministarst­vu spoljnih poslova, šef je Sektora za bilateralu i pomoćnik ministra Ivice Dačića.

- Predsednik Vučić i ministar Dačić su dugo tražili pravo rešenje za to osetljivo i važno mesto. Bilo je teško naći adekvatnu zamenu za Tanasković­a koji je dao nemerljiv doprinos dok smo se borili da sprečimo ulazak Kosova u Unesko - priča izvor “Blica iz vrha vlasti.

Rastovac se između ostalog bavila i Uneskom, pa nije slučajno što je izbor baš na nju pao.

Ali to nije jedina promena. Ivan Todorov, koji je do sada radio na visokim mestima u BIA, zameniće u Budimpešti ambasadora Radeta Dropca. “Blic” je već pisao i da je Miroslav Lazanski budući ambasador Srbije u Moskvi, gde će zameniti Slavenka Terzića. Lazanski je veliki rusofil, dugo se govori o tome da bi mogao zbog svog imidža da ode u Rusiju, a predsednik Vučić je nedavno tu odluku i saopštio Lazanskom - otkrio je izvor “Blica”.

Mediji su pisali da je Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku buduća ambasadork­a u Londonu, gde ambasadom rukovodi otpravnik poslova od kada je Ognjen Pribićević otišao sa tog mesta, dok bi u Berlin trebalo da ode Snežana Janković, koja je do sada bila u Ženevi i govori nemački jezik.

Kako saznajemo, uskoro bi trebalo da se nađe i zamena za ambasadora u Parizu Rajka Ristića.

- S obzirom na sve veću važnost Francuske u Evropi, važno je da tamo pošaljemo dobrog ambasadora, čoveka koji govori francuski. Nekoliko imena je u opticaju, a svakog dana bi trebalo da bude doneta odluka - otkriva sagovornik “Blica”.

 ??  ?? daČiĆeva pomoĆnica dobija mesta ambasadora
daČiĆeva pomoĆnica dobija mesta ambasadora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia