Blic

Tramp - Putin

Zapadni mediji su osuli paljbu po predsednik­u SAD Donaldu Trampu nakon sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i proglasili ga izdajnikom.

- ivana kešanski

Naslovne strane svetskih medija su pune kritika i naslova poput „Putinova pudlica“, „otvorena izdaja“kojima su okarakteri­sali nastup svog predsednik­a u Helsinkiju.

Analize samita su oštre. Tako je CNN naveo da se radi o jednom od najgorih američko-ruskih sastanaka u istoriji i uporedio samit u Helsinkiju sa susretom nekadašnje­g američkog predsednik­a Džona Kenedija i lidera SSSR Nikite Hruščova. Međutim, tada je sam Kenedi priznao da ga je Hruščov „uništio“. Tramp svakako neće priznati da je pokazao da je mnogo slabiji od Putina. Zapravo, on sam insistira da je samit prošao odlično i da je dobro da SAD i Rusija imaju dobre odnose. Ipak, CNN piše da je on svojim ponašanjem na samitu možda nepopravlj­ivo uništio svoj imidž „snažnog muškarca“kojim se hvali. Tramp je ponizio američke zvaničnike pred Putinom rekavši da Rusija nije imala nikakve veze sa mešanjem u američke izbore 2016. godine. Kako CNN navodi, taj trenutak je možda bio i konačna potvrda da Tramp stavlja svoje interese ispred američkih. Njegov cilj je bio da se dobro slaže sa ruskim kolegom i on je uveren da je to i ostvario. Međutim, u američkim interesima je bilo da on suoči Rusiju sa optužbama za mešanje u tuđu politiku, kao i za situacije u Ukrajini i Siriji.

Mnogi su Trampa optužili da je izdajnik zbog toga što veruje Rusiji, a ne američkim zvaničnici­ma jer je na samitu rekao kako mu je predsednik Putin rekao da Rusija nije kriva za mešanje u izbore, piše „Gardijan“. Upitan direktno da li zaista veruje na reč Putinu, a ne američkim obaveštajn­im agencijama i istražitel­jima, Tramp je pokušao da promeni temu govoreći o Hilari Klinton i njenoj aferi sa mejlovima.

S druge strane, Rusija i Putin imaju razloge da budu zadovoljni. Putin možda nije dobio Trampovo priznanje aneksije Krima (čega su se mnogi plašili), niti su Rusiji ukinute sankcije, niti je momentalno zaustavlje­na trka naoružanja koju Moskva sve manje može sebi da priušti, niti su potpisani sporazumi koji bi popravili zatrovane odnose Rusije i SAD. Međutim, kako navodi „Njujork tajms“, on je dobio ono što mu je bilo najpotrebn­ije na samitu u Helsinkiju: izjavu Trampa da je, šta god američka obaveštajn­a zajednica govorila o mešanju Moskve u američke izbore i koju god štetu da je Rusija nanela akcijama u Ukrajini, Putin dobrodošao natrag u klub svetskih lidera.

 ??  ??
 ??  ?? Tramp smatra da je samit dobro prošao, ali se s njim malo ko slaže po tom pitanju, već većina vidi Putina kao
pobednika
susreta u Helsinkiju
Tramp smatra da je samit dobro prošao, ali se s njim malo ko slaže po tom pitanju, već većina vidi Putina kao pobednika susreta u Helsinkiju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia