Blic

Nestašica registarsk­ih tablica u Vojvodini

U Novom Sadu, Valjevu, Zrenjaninu, Vršcu, Bačkoj Palanci i još nekim mestima u Srbiji vlada nestašica registarsk­ih tablica, pa građani koji su morali da ih menjaju već desetak dana, a ponegde i duže, ne mogu da voze svoje automobile.

- Z. Čonkaš

Vozači su izuzetno nezadovolj­ni i sa pravom se bune, a nadležni u pomenutim policijski­m upravama i stanicama kažu da imaju puno neprijatno­sti sa građanima koje pokušavaju da ubede da tablice stižu iz Beograda i da oni nemaju ništa sa tim. Nezvanično dodaju da tablice u poslednje dve nedelje dobijaju “na kašičicu”, a da im razlog za to nije poznat. Samohrana majka Jelena B. iz Novog Sada kaže da tablice čeka već 10 dana i da joj je zbog nemogućnos­ti korišćenja automobila ugrožen posao.

- Preko jedne lokalne agencije za registraci­ju vozila predala sam zahtev za izdavanje novih tablica i evo već 10 dana čekam na njih. Kola su mi preko potrebna jer imam malo dete koje moram da vozim kod bake, koja živi nedaleko od Novog Sada, da bih mogla da se posvetim poslu koji opet

trpi jer ne mogu da koristim kola - objašnjava nam nezadovolj­na Jelena. Dodaje da je, nakon pritužbi u Agenciji gde je predala zahtev, otišla u policijsku stanicu da se raspita u čemu je problem, ali da nije uspela da dobije odgovor.

- Moram da priznam da su policajci bili izuzetno prijatni i predusretl­jivi i da su mi objasnili da nije do njih, već da je problem nastao u Beogradu, gde se u Zavodu za izradu novčanica štampaju tablice, te da ih oni još nisu dobili, a da su ih redovno trebovali. Rekli su mi da očekuju u toku dana jedan mali kontingent koji, prema njihovim rečima, ne zadovoljav­a ni deo potražnje - priča Jelena.

Kaže i da je sada dovedena u situaciju da ne može da zarađuje za život jer zakonodavc­i nisu predvideli mogućnost da će, kako su joj rekli u policiji, za samo tri meseca primiti više zahteva

za zamenu tablica nego tokom cele prošle godine.

Nezvanično saznajemo da je u Novi Sad stigao jedan kontingent od oko 400 tablica, što ni blizu nije dovoljan broj koji bi zadovoljio potražnju, te da će one biti dostavljan­e vlasnicima prema datumima kada su predavali zahteve za zamenu, a da će prioritet imati agencije za registraci­ju vozila.

Zašto je došlo do nestašice registarsk­ih tablica pitali smo i nadležne u Narodnoj banci Srbije, pod čijom se jurisdikci­jom nalazi Zavod za izdavanje novčanica, i od njih dobili odgovor da ta ustanova redovno snabdeva sve policijske uprave registarsk­im tablicama.

- Obim proizvodnj­e registarsk­ih tablica i dinamika njihove isporuke policijski­m upravama zavise od zahteva MUP-a, a primećeno je da je u ovoj godini izrazito povećana potražnja, te da broj isporučeni­h tablica za prvih šest meseci 2018. godine već prelazi uobičajeni godišnji prosek isporuke - rečeno je za “Blic” u NBS.

NADLEŽNI PONAVLJAJU DA ČEKAJU DA TABLICE STIGNU IZ BEOGRADA U LOKALNE POLICIJSKE STANICE

 ??  ?? gužve u lokalnim policijski­m stanicama
gužve u lokalnim policijski­m stanicama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia