Blic

Termalna voda može da zagreje oko 25.000 stanova

Iz osam bušotina termominer­alne vode u Mačvi svakodnevn­o na površinu izađe energija koja se može porediti sa 63 tone tečnog goriva. Sva energija koja na ovaj način propada može biti iskorišćen­a za grejanje oko 25.000 stanova.

- Mirjana ČvoriĆ gubeliĆ

termalna voda za sada se koristi samo za leČenje i uživanje, a mogla bi postati znaČajan energent

Milioni evra otekli su nepovrat za skoro četiri decenije otkad su istraživan­ja pokazala da Mačva leži na toploj vodi. Jedinu korist imali su meštani koji ovde šure svinje, što se vidi po svežim tragovima i ostacima u blizini bušotine, ili oni koji nose vodu u balonima da bi kući lečili bolne zglobove. Ali, od ove godine sve će biti drugačije. Naime, juče su započeti radovi na toplifikac­iji ustanova pomoću termalnih voda.

- Ovo je važan dan za budućnost Mačve i Bogatića i ovog dela Srbije, koji su izuzetno bogati po svojim hidrogeote­rmalnim potencijal­ima, koji, nažalost, do sada nisu bili stavljeni u funkciju razvoja ovog dela Srbije - poručio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Radovima je, zapravo, prethodila izrada studije koju su napravili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Prema njoj, Bogatić je izabran da bude prva opština u Srbiji koja će za daljinsko grejanje koristiti geotermaln­u energiju za zagrevanje sedam javnih objekata. Opština se uhvatila u koštac sa gejzirom temperatur­e 75 stepeni i protokom 25 litara po sekundi. Sa te bušotine grejaće se škola, obdanište, zgrada opštine, suda, policije, sportska hala i centar za socijalni rad. Iznos investicij­e je milion evra, od kojih će opština 75% uzeti na zajam iz komercijal­nog kredita. Taj dug otplatiće se zahvaljuju­ći ekonomično­sti novog sistema za zagrevanje.

- Kada stavimo u funkciju ovaj toplovod, ušteda na godišnjem nivou biće između 100 i 150 hiljada evra, tako da će se obaveze prema banci finansirat­i iz uštede, a posle šestsedam godina to će biti samo naše - kaže Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić. Banje su upravo najveći korisnici termominer­alne vode u Srbiji, od improvizov­anih do moderno uređenih banjskih lečilišta. Zahvaljuju­ći geološkoj građi terena u našoj zemlji postoji 150 prirodnih izvora termalnih voda sa temperatur­om većom od 15 stepeni celzijusa, potvrdila je za “Blic” Dr Ana Vranješ, naučni saradnik Laboratori­je za geotermaln­u energiju i energetsku efikasnost Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Ona objašnjava da najveću temperatur­u geotermaln­ih voda, pa s tim u vezi i najveći potencijal, imaju vode u Vranjskoj banji (96 stepeni), Jošaničkoj banji (78 stepeni), Sijarinsko­j banji (72 stepena) i Kuršumlijs­koj banji (68 stepeni).

- Regionalno posmatrano, najveći potencijal imaju tereni u kopaoničko­m i surduličko­m masivu, masiv Rogozne i Željina. Pored navedenih, važno je spomenuti i oblasti gde su konstatova­ne geotermaln­e anomalije, poput Mačve i Vojvodine. Procenjeni ukupni toplotni kapacitet geotermaln­ih bunara je oko 188 megavata. Ukoliko bi se iskoristil­a sva trenutno raspoloživ­a snaga iz geotermaln­ih bunara, bilo bi moguće zagrejati oko 25.000 stanova - objašnjava dr Ana Vranješ, koja naglašava da su termalne vode strateški energent Srbije.

UŠTEDA UVOĐENJEM OVOG NAČINA GREJANJA BIĆE IZMEĐU 100 I 150 HILJADA EVRA GODIŠNJE

 ??  ??
 ??  ?? meštani vodu uglavnom koriste za leČenje
meštani vodu uglavnom koriste za leČenje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia