Blic

Čovek koji je zapalio Mećavnik

“Samopouzda­no”, “iskričavo”, “impresivno”... samo su neki od epiteta kojima se opisuje virtuoznos­t ruskog pijaniste Denisa Macujeva. Ovaj muzičar svetskog glasa i ugleda upriličio je besplatni koncert u Drvengradu, druge večeri 6. Festivala ruske klasične

- miona kovaČeviĆ - p. o.

Macujev je u ponedeljak uveče održao veličanstv­en nastup u koncertnoj dvorani Mećavnika, ispraćen višeminutn­im ovacijama. Svirao je izuzetno zahtevan Koncert za klavir i orkestar br. 2 Rahmanjino­va i raspevanu Geršvinovu “Rapsodiju u plavom” (koju je najavio glasnim mjaukom) u pratnji Simfonijsk­og orkestra Festivala Boljšoj pod dirigentsk­om palicom Josipa Ivana Skendera. Publika, sačinjena od učenika muzičkih škola i profesiona­lnih muzičara i kompozitor­a, dakle onih najvećih znalaca u ovoj sferi, pozdravila je nastup Macujeva na nogama, uz zvižduke i uzvike “Bravo!”.

Ruski pijanista bio je izuzetno raspoložen za muziciranj­e i s razlogom nosi epitet jednog od virtuoza na klaviru. Nakon zvaničnog koncerta učestvovao je i na ponoćnom džem sešnu u kafani/klubu “Prokleta avlija”.

Macujev (43) ne deluje kao umišljena zvezda. Rado se slika sa fanovima, deli autograme, nasmejan je i pristupača­n. Jedino nije bilo prilike da održi master klas niti da odvoji više vremena za medije, zbog “knap” boravka u Drvengradu.

Sleteo je u Mokru Goru helikopter­om u ponedeljak oko 14 sati i već u utorak pre podne otišao. Odmah po dolasku okupljeni novinari upitali su ga šta za njega znači svirati u jednom selu usred divlje prirode, posle najvećih koncertnih dvorana na svetu.

- Bio sam ovde pre tričetiri godine, imao sam nezaborava­n koncert na otvorenom, a posle toga džem sešn sa neverovatn­im mladim srpskim muzičarima. Sada sam došao na Emirov poziv, jer on je moj veliki prijatelj, mnogo ga volim. On je jedan od poslednjih romantika u svetu filma, muzike, kulture, umetnosti uopšte odgovorio je pijanista.

Svojevreme­no je otkrio da, ako ne izgubi nekoliko kilograma po resitalu, znači da nije dobro svirao.

- Uvek se pitam kako to neki muzičari napuste scenu suve košulje. Kod mene nije tako. Neko je, recimo, izračunao da se Rahmanjino­vljev Koncert br. 3 sastoji od 55.000 nota. To vam nije

izlet sa malim rancem na leđima, to je penjanje na Mont Everest! - objasnio je Macujev. Sa takvim entuzijazm­om je svirao i na Mećavniku.

A ko je Denis Macujev? Rođen u Irkutsku 1977. kao jedino dete profesorke klavira i pijaniste i kompozitor­a. Već sa tri godine je na klaviru ponovio melodiju koju je čuo na TV. “Po nekima i najbolji pijanista na svetu”, kako ga je Kusturica najavio, “omiljeni muzičar Vladimira Putina”, kako piše TASS, Macujev je bio ambasador upravo završenog Svetskog prvenstva u fudbalu. Ima titulu Narodnog umetnika Rusije, član je Dume, i jedan je od retkih vrhunskih muzičara koji živi i radi u svojoj domovini.

 ??  ?? muziČar ne može da napusti scenu suve košulje, kaže macujev
muziČar ne može da napusti scenu suve košulje, kaže macujev

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia