Blic

Finale bez boje, mirisa i ukusa

-

Spuštena je zavesa na 21. Svetsko fudbalsko prvenstvo Rusija 2018. U finalu je Francuska pobedila sa velikih 4:2 Hrvatsku i taj rezultat će trajno svetleti u statistici, ali ne i igra, koja je imala i svoje nižerazred­ne gafove.

Gafove poput kiksa francuskog golmana Ljorisa u 69. minutu, kad je Mandžukić postigao drugi gol za Hrvatsku. Takav gol nije dostojan igre ni između dva ulična tima i teško je sličan pronaći u dosadašnji­m finalima.

Hrvatska je u meč ušla osmišljeni­je i dominantni­je, dugo je bila bolja, ali je u ovoj utakmici Luka Modrić, iako među najboljima, bio daleko od gola i mogućnosti da savršenim zadnjim pasom spoji nekog s golom ili da sam ugrozi Ljorisa.

Francuzi su lukavo i pritajeno čekali svoju priliku, ali nisu ni oni u ovoj utakmici pokazali veliku igru dostojnu najveće svetkovine.

Mbape jeste atletičar u kopačkama, ali samo na mahove. Dugo ga nije bilo u utakmici, bez obzira na sjajan gol koji pomalo ide i na dušu indisponir­anom Subašiću u ovoj utakmici.

Antoan Grizman je odličan svetski igrač, ali nešto ispod nivoa Mišela Platinija ili Zinedina Zidana. Pogba i Žiru su značajni, ali niko od njih nije uspeo u ovom, na papiru, velikom finalu da podseti na Pelea iz ‘58, Garinču iz ‘62, Euzebija iz ‘66, Krojfa iz ‘74, Kempesa iz ‘78, a pogotovo ne da se približi Maradoni iz ‘86...

Valjda je zato i kiša lila kao iz kabla na dodeli odličja. Kao da je i nebo zaplakalo. Bilo je ovo jedno od lošijih finala u dugoj istoriji. Bez boje, mirisa i ukusa...

#

Grizman je odličan fudbaler, ali je nešto ispod nivoa Platinija ili Zidana.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia