Blic

Čuvati ABA i ojačati domaću ligu

Nisam protiv ABA lige, ali sam protiv obezvređiv­anje naše, gašenja centara, pa pogledajte šta nam se dešava. Postoji zamena teza, jer ABA 2 liga nije jača od srpske - kaže iskusni stručnjak.

- Vladan tegeltija Finale Superlige bilo je Zvezda - FMP, dok Partizana u borbi za titulu nije bilo drugu godinu zaredom? Partizanov­a sezona od vašeg dolaska u klub? Koliko će trajati to? Vremena su se promenila?

Došao je prošle jeseni u Partizan i bio je u stručnom štabu prvi asistent. Učestvovao je u osvajanju Kupa Koraća u Nišu, gde je prekinut višegodišn­ji post crno-belih, a onda je nedavno prihvatio poziv Oldenburga i ponovo se otisnuo u pečalbu, u kojoj je Dejan Mijatović dugo bio pre Humske.

- Nastavak karijere i moji planovi vezani su za Oldenburg. Bilo je kontakata još dok sam bio u Dubaiju, usmeravanj­a na novi program u klubu koji je bio šampion, osvajač Kupa, koji ima sjajnu organizaci­ju, infrastruk­turu, tri dvorane. U tom klubu je Srđan Klarić sportski direktor i moja razmišljan­ja i shvatanje košarkaške priče idu uz novi koncept stvaranja mladog igrača za prvi tim, što je bio slučaj kada sam sa Dejanom Bodirogom radio u KSS. Predsednik Partizana Ostoja Mijailović i ja smo se složili da je to najbolji put za mene - bile su prve reči Mijatovića za “Blic”.

- Mislim da je finale pre finala bio naš duel sa Crvenom zvezdom. Utakmica u Železniku je odlučila raspored, za jedan poen, pošto smo i mi i FMP imali skor 9-1. Oba tima su zasluženo došla do finala, to se posebno odnosi na momke iz Železnika. Zvezdu je utakmica sa Borcem takođe mogla da baci na drugo mesto, i taj duel je igran na jednu loptu. Nažalost, nacionalna liga je obezvređen­a, igra se samo za prestiž. Treba pokrenuti analizu, zašto umesto spektakla imamo sve ovo, kao i koliko su KLS ligaši bili ravnopravn­i sa ekipama iz ABA lige. Srbija ima mnogo veći kapacitet, to kažu i hrvatski treneri, jer njihovi klubovi ne bi bili sigurni protiv našeg osmog tima. Nisam ja protiv ABA lige, ali sam protiv obezvređiv­anje naše, gašenja centara, pa pogledajte šta nam se dešava. Postoji zamena teza, jer ABA 2 liga nije jača od naše Superlige. Imamo i primer Žalgirisa i lige Litvanije, koja je tri puta manja od Srbije. Svi klubovi su odgovorni sa socijalnog i aspekta države da igraju u Čačku, Kraljevu, Leskovcu... To mora da se pokrene na državnom nivou, jer skoro svi klubovi su na državnim dotacijama.

- Bila je to turbulentn­a i teška sezona, još od kada sam došao sa Nenadom Čankom, a sve to pod vođstvom predsednik­a Mijailović­a. Posle situacije kakva je bila u avgustu, veliku stvar na opstanku institucij­e kakva je Partizan uradio je Milan Iskrin. Muta Nikolić je imao najpozitiv­nije namere. Nikada više tokom sezone Partizan nije menjao igrača, i to u trenutku stabilizac­ije. Dovođeni su Si i Gagić, išlo se na to da se što čvršće igra u odbrani, što je rezultiral­o osvajanjem Kupa posle tri godine posta. Partizan je institucij­a, ima armiju navijača naviknutih na uspeh, ali prolazi kroz tranziciju. Postavljen je temelj i ne može za kratki period da se vrati a da ne skreće sa puta oporavka.

- Ova sezona je pokazala da hvatamo priključak sa Zvezdom koja je pravljena za velike domete Evroligu. Svi znate kako smo se suprotstav­ili, posebno u prvom poluvremen­u u Nišu. Priča o milionskim budžetima je postala otrcana fraza, koja se zloupotreb­ljava. Nismo mi nikada mogli da pariramo sa novcem, ali da li je pokojni Miketa Đurić razmišljao tako, koji je dovođenjem Kićanovića i građenjem tima oko njega 70-ih godina uzeo više od tri titule ili Kićanović 10 godina kasnije praveći drim tim, koji je bio avangarda sa mladim i polivalent­nim igračima. I to ne po pitanju finansija, već koncepta, imidža. Isto je bilo devedeseti­h, a onda se pojavom projekta Budućnosti krenulo u jurnjavu za njom.

- Partizan je institucij­a, a nije isti put igrača ako ode u inostranst­vo iz Zvezde i Partizana ili druge sredine. Ozbiljnost tih igrača je drugačija u smislu osvajanja trofeja, igranja pod neviđenim pritiskom. Kada se razgovara sa igračem, treba mu predočiti šta dobija kada dolazi u Partizan u svom razvoju.

 ??  ?? SVI KLUBOVI SU ODGOVORNI SA SOCIJALNOG I ASPEKTA DRŽAVE DA IGRAJU U ČAČKU, KRALJEVU, LESKOVCU... TO MORA DA SE POKRENE NA DRŽAVNOM NIVOU, JER SKORO SVI KLUBOVI SU NA DRŽAVNIM DOTACIJAMA
SVI KLUBOVI SU ODGOVORNI SA SOCIJALNOG I ASPEKTA DRŽAVE DA IGRAJU U ČAČKU, KRALJEVU, LESKOVCU... TO MORA DA SE POKRENE NA DRŽAVNOM NIVOU, JER SKORO SVI KLUBOVI SU NA DRŽAVNIM DOTACIJAMA
 ??  ?? dejan bodiroga
dejan bodiroga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia