Blic

Tri musketara iz Rusije prevazišla slavne učitelje

Titula je stigla u Francusku i verujem da će još dugo da ostane u našim rukama - rekao je fudbaler Mančester junajteda.

- Miloš milenoviĆ

Fudbalska reprezenta­cija Francuske postala je šampion sveta drugi put u istoriji nakon pobede nad Hrvatskom od 4:2, a novi trio fantastiko oduševio je planetu. Generacija koju sa klupe predvodi selektor Didije Dešan donela je radost milionima stanovnika Francuske posle 20 godina. Nekada Tjeri Anri, Zinedin Zidan i Lilijan Tiram, a sada Antoan Grizman, Pol Pogba i Kilijan Mbape ispisali su istoriju “trikolora”.

Pre tačno dve decenije “galski petlovi” prvi put su osvojili titulu najbolje selekcije na svetu. Predvođeni kapitenom, a sada selektorom Dešanom. Tadašnja generacija proglašena je za jednu od najboljih u istoriji, ali je ova iz 2018. “neka nova Francuska” pokazala da se najbolji fudbal igra upravo u ovoj državi.

- Dobro pamtim finale iz 1998. godine. Gledao sam ga sa ocem. Gledali smo, gledali smo, gledali smo... nismo mogli da skrenemo pogled sa TV-a. Bilo je to nešto najlepše što sam doživeo. A sada? Sada nema srećnijeg čoveka na planeti. Žao mi je što otac nije živ, da ponovo bude uz mene. Ali, znam da je radostan zbog svega što sam postigao. Ovo je titula za njega. Znam da nismo bili glavni favoriti za trofej, ali smo se borili kao ekipa, od prvog do poslednjeg minuta. Titula je stigla u Francusku i nadam se da će još dugo ostati u našim rukama - rekao je Pol Pogba. Znao je selektor Dešan kako da motiviše svoje igrače, znao je šta je potrebno da im kaže. Našao se već u toj poziciji, preživeo je najbolje dane u karijeri noseći dres reprezenta­cije. Ekipa momaka koji su po starosti najmlađa selekcija na ovogodišnj­em Mundijalu poslušali su njegove savete i stigli do dugo čekane “boginje”.

- Ovo je trofej koji su u svojim rukama držali Zidan, Tiram, Dešan, Bartez i drugi veliki heroji iz 1998. godine. Sada je on u našim rukama i ne želim da ga ispustim. Svesni smo da su se naši životi od nedelje izmenili, ali nam

je svima drago što ćemo zlatnim slovima biti upisani u istoriju francuskog i svetskog fudbala. Svi znaju šta mislim o Zidanu, jednom od najboljih fudbalera svih vremena, i drago mi je što sada znam kako se on osećao 1998. godine - dodao je Antoan Grizman. Neprikosno­vena trojka Tjeri Anri - Zinedin Zidan - Lilijan Tiram donela je 1998. Francuskoj čak sedam pogodaka. Da su dorasli svojim zemljacima pokazali su naslednici Mbape, Pogba i Grizman. Veliki trio mladih fudbalera postigao je na ovogodišnj­em Svetskom prvenstvu čak devet golova. “Učenik je porazio učitelja”, to je poruka nove generacije “trikolora”. Nakon poraza u finalu Evropskog prvenstva, sada im trofej nije izmakao iz ruku. Francuska je ta koja titulu nosi kući.

- Mi želimo da trajemo još dugo. Jedna smo od najmlađih reprezenta­cija na svetu i ne vidim zašto ne bismo isto ponovili i za četiri godine. Verujem da ćemo ostati na okupu i da ćemo biti jači sa nekim novim klincima - poručio je najmlađi od trojice francuskih musketara, 19-godišnji Kilijan Mbape. Nakon 20 godina i pobede od 3:0 protiv Brazila u domovini, “galski petlovi” su ponovo najbolji na svetu. Najviše zahvaljuju­ći upravo pomenutom trojcu. Tri musketara “boginju” vraćaju u zemlju ljubavi i vina.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia