Blic

Značka nije zaštita

- BLIC KOMENTAR MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Već nekoliko nedelja traje akcija policije koja podrazumev­a pojačanu kontrolu nad aktivnosti­ma pojedinih bezbednosn­o interesant­nih osoba. Za one manje upućene: to su oni za koje se u medijima, na ulici i u kancelarij­ama inspektora i tužilaca zna da učestvuju u kriminalni­m radnjama, ali za čije hapšenje nema dovoljno dokaza. Takve akcije su i dozvoljene i poželjne u zemlji koja poslednjih godina muku muči sa mafijaškim obračunima i akutnim problemom organizova­nog kriminala.

U jednoj od tih akcija, Interventn­a jedinica zaustavlja vozilo u vlasništvu Hadži Zorana Jovanovića, policiji i ortacima poznatog kao Tebra. Tebra nije sitna riba: već je osuđivan za šverc i prodaju velike količine kokaina a i u Srbiji mu se sudi. Ipak, Jovanović je „čist“, ali njegov vozač...to je već upitno. Naime, prilikom pretresa vozila, policija kod vozača Miloša Lukića nalazi - značku. Iako najpre pomisle da su zaustavili kolegu, ubrzo shvate da je značka zapravo oznaka počasnog članstva Policijsko­g sindikata Srbije. Šta sad? Sa krivično-pravno strane ništa. Nema krivičnog dela u tome što neko radi kao vozač. Sa svake druge tačke gledišta problema je i previše.

Otkud Lukiću ova značka? Biti počasni član nekog policijsko­g udruženja - a ponajviše sindikata - trebalo bi da predstavlj­a čast. Takva osoba, počasni član, ne samo da ne bi smela da bude krivično osuđivana, nego ne bi smela ni da ima bilo kakve (a ponajmanje poslovne) odnose sa osobama iz kriminalno­g miljea. Lukić ne ispunjava ove uslove. Ne samo što je vozač ozbiljnom narko-bosu, nego je i, prema informacij­ama kojima raspolažem­o, dvaput osuđivan - zbog nasilničko­g ponašanja i ugrožavanj­a saobraćaja. Ako je to profil osobe koja je zaslužila značku - makar i ovu ceremonija­lnu - onda nešto ozbiljno nije u redu sa sindikatom čiji je član u pitanju. Ili možda neko iz PSS misli drugačije? Iskreno se nadam da niko nije spreman da tako nešto makar pomisli, a kamoli kaže.

Godinama unazad iz MUP čujemo da je borba protiv prljavih policajaca jedan od prioriteta svakog ministra, pa i aktuelnog. Ovaj slučaj, iako u njemu nema osnova za hapšenje, pokazuje koliko duboko je zaraženo tkivo srpskih organa reda i mira. Ozdravljen­e jednom mora da počne ako mislimo da postanemo ozbiljna država. Zato, značka ne sme biti zaštita, a sindikati bi trebalo da se bave pravima svojih članova.

# Ostaje samo gorak ukus i pitanje: ko još nosi značku, a ne bi smeo?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia