Blic

Blokiran Dinkićev URS, duguju i DS i liberali

Ujedinjeni regioni Srbije u blokadi su zbog duga od 182,4 miliona dinara i spadaju među najveće dužnike na političkoj sceni Srbije. Ipak, nisu jedini koji su do guše u problemu. Računi su blokirani i DS-u i LDP-u.

- N. Latković

Opozicione stranke danas trpe posledice nedomaćins­kog, možda i bahatog ponašanja dok su bile na vlasti ili, poput LDP, ozbiljniji igrači na političkoj sceni nego danas.

Stranke koje su nekada imale bogate kampanje, skupe TV spotove, iznajmljiv­ale velike hale po

Srbiji, sada kubure sa dugovima. Pojedine, poput URS-a, verovatno nikada neće ni vratiti novac svojim poveriocim­a, budući da ih više nema na političkoj sceni, iako zvanično postoje u Registru političkih partija.

I dok su se lideri Ujedinjeni­h regiona, a naročito Mlađan Dinkić, odlično snašli nakon odlaska iz politike, za dugove te partije, uglavnom prema TV stanicama i DIPOS-u, verovatno niko neće

POVERIOCI MOGU DA SE NAPLATE SAMO PREKO SUDA, A LIDERI DA ODGOVARAJU AKO SU PARE UZELI ZA SEBE

odgovarati. Prema podacima sa sajta NBS, URS-ov račun je blokiran za 182,4 miliona dinara ili 1,5 miliona evra.

- Poverioci mogu da se naplate preko suda ili izvršitelj­a, ako su se obezbedili hipotekama ili na neki drugi način. S obzirom da URS nema imovinu, pretpostav­ljam da nemaju ni odakle da budu povučena sredstva. Predsednik stranke bi mogao biti odgovoran samo u slučaju ako se dokaže da je novac koristio za ličnu korist - izjavio je za “Blic” Nemanja Nenadić iz Transparen­tnosti Srbija.

Najveći problem sa dugovanjim­a imale su demokrate. Njima je račun prvi put bio blokiran 2013, i to za čak 335,4 miliona dinara. Taj dug je u međuvremen­u smanjen za četiri puta i sada iznosi 82,4 miliona dinara. Problem je bio kredit koji je ta partija uzela od Razvojne banke i za koji u predviđeno­m roku nije ponudila sredstva obezbeđenj­a. Podignuta su dva zajma za izbore 2012. ukupne vrednosti od 360 miliona dinara - 260 miliona za parlamenta­rne izbore i još 100 za kampanju predsednič­kog kandidata Borisa Tadića, a funkcioner­i DS-a stavili su pod hipoteku i svoje nekretnine.

Ni tri godine kasnije DS nije vratio kredit Razvojnoj banci, pa je zaprećeno plenidbom stanova, da bi na kraju ceo dug otkupio bivši predsednik stranke Dragan Đilas.

 ??  ?? regioni i dalje registrova­ni, ali pitanje je ko Će vraĆati silne milione
regioni i dalje registrova­ni, ali pitanje je ko Će vraĆati silne milione

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia