Blic

Amerika je dužna da brani Crnu Goru po cenu rata

Crna Gora se našla u centru svetske pažnje nakon što je predsednik SAD Donald Tramp upitan da li bi poslao vojnu pomoć toj zemlji u slučaju napada.

- i. kešanski, d. kataniĆ

Tramp je u intervjuu za „Foks njuz“bacio sumnju na američku spremnost da brani Crnu Goru, najnoviju članicu Severnoatl­antske alijanse (NATO), nazivajući građane Crne Gore „snažnim“i „agresivnim“i nagoveštav­ajući da bi njihova agresivnos­t mogla da uvuče SAD u treći svetski rat zbog NATO klauzule o uzajamnoj bezbednost­i sadržane u članu 5 NATO sporazuma.

Prema članu 5 NATO sporazuma, napad na jednu članicu te alijanse se smatra napadom na celu Alijansu. Cilj člana 5 je odbrambeni i treba da odvrati potencijal­ne napadače na članice Severnoatl­antske alijanse. Za vreme Hladnog rata, najveća briga NATO je bio Sovjetski Savez, ali su poslednjih godina ruske akcije u istočnoj Evropi u centru pažnje Alijanse. Ukrajina i Gruzija, dve države na koje je Rusija izvršila invaziju protekle decenije, nisu članovi NATO, piše CNN.

- Naša klauzula o kolektivno­j odbrani, član 5, bezuslovna je i čelična, što znači da je napad na jednu članicu NATO - napad na sve. Predsednik Tramp je jasno stavio do znanja da su SAD u potpunosti posvećene NATO i naš savez je jači nego ikada pre - rekao je jedan zvaničnik NATO za CNN.

Crna Gora je najnoviji član NATO i priključil­a se savezu 2017. godine, što je prva ekspanzija Alijanse od 2009. godine, kada su joj se pridružile Albanija i Hrvatska.

Trampovi kritičari su rekli da njegova nevoljnost da brani Crnu Goru ide naruku Rusiji, koja se protivi članstvu Crne Gore u NATO

Kako je NATO savez zasnovan na ugovorima, dodavanje novih članova zahteva odobrenje članstva i u Senatu SAD, pa je članstvo Crne Gore podržala velika dvostranač­ka većina. Tramp je takođe potpisao odobrenje ulaska zemlje u NATO ubrzo nakon toga. Strateška lokacija Crne Gore na jadranskoj obali osigurala je da čitava obala bude sastavljen­a isključivo od članica NATO. Uprkos tome što ima malu vojsku, samo oko 1.500 vojnika, Crna Gora je aktivna učesnica misija NATO.

Crnogorci su zatečeni Trampovim izjavama.

- Tramp je rekao da je crnogorski narod hrabar i da ne želi da se građani SAD bore za druge članice NATO, ali to nije rekao samo tom prilikom, već je isto rekao na NATO samitu - rekao je crnogorski premijer Duško Marković.

- Crna Gora je raskrstila sa svojom vojničkom tradicijom pre više od pola veka, Trampove tvrdnje su u najmanju ruku neukusne jer smo na putu pristupa u EU - rekao je Boris Raonić, programski direktor Građanske alijanse.

Kako je dodao, Tramp očigledno ne čita ono što mu spremaju iz Stejt department­a.

- Zato imamo ovakve glupe izjave koje očigledno pokazuju manjak znanja, ali i poštovanja za ulogu koje su SAD imale do sada - rekao je Raonić.

Ranko Krivokapić, predsednik SDP-a i nekadašnji predsednik crnogorsko­g parlamenta, rekao je da Trampu spoljna politika nije jača strana.

- Nadam se da Crna Gora nije bila tema razgovora u Helsinkiju, iskreno se nadam da njegova poruka nema dublje značenje - rekao je Krivokapić.

 ??  ?? crna gora izdvaja , odsto svog bdp na odbranu i jedna je od zemalja koje tramp kritikuje da ne ulažu dovoljno u svoju odbranu. tramp je više puta rekao da amerika ne mora da brani druge Članice nato
crna gora izdvaja , odsto svog bdp na odbranu i jedna je od zemalja koje tramp kritikuje da ne ulažu dovoljno u svoju odbranu. tramp je više puta rekao da amerika ne mora da brani druge Članice nato
 ??  ?? crna gora je aktivna uČesnica misija nato
crna gora je aktivna uČesnica misija nato

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia