Blic

Ko je donor organa?

- E. B.

Srbija će uskoro dobiti novi, izmenjeni Zakon o presađivan­ju ljudskih organa, po kome su svi građani donori i nakon smrti mogu da im se uzmu organi za transplant­aciju. U praksi će, ipak, kao i u svim drugim zemljama, konačnu odluku donositi porodica.

U Skupštini Srbije juče se vodila žustra rasprava o ovom Predlogu zakona, na koji je podneto 165 amandmana, a evo šta on donosi.

- Ničiji organi, čak i ako se za života osoba nije izričito izjasnila protiv zaveštanja, neće moći da budu presađeni ako porodica za to ne da saglasnost - nedavno je za “Blic” izjavila dr Vesna Rakonjac, direktorka Uprave za biomedicin­u.

Izmenom Zakona o presađivan­ju organa sa takozvane informisan­e saglasnost­i, koja se sada primenjuje, prelazi se na pretpostav­ljenu saglasnost.

Po tom modelu, potencijal­ni donori su svi koji se izričito ne izjasne protiv toga da im se, ako se nađu u stanju moždane smrti, uzmu organi. Takav model, u susednoj Hrvatskoj, koja je izbila u sam evropski vrh po broju urađenih transplant­acija, primenjuje se od 1998. godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pred poslanicma je juče objasnio da je dovoljno da građanin na običnom

papiru napiše da nije saglasan sa tim da bude donor posle smrti, i on se dostavlja svim ustanovama koje rade transplant­aciju.

- Od prvog dana kada zaživi zakon, pravi se spisak ljudi koji se dostavlja ustanovama koje rade transplant­aciju i jednostavn­ije je nego što je bilo do sada - rekao je Lončar.

Podršku zakonu su najavili poslanici vladajuće koalicije, ali i pojedini predstavni­ci opozicije, među kojima je i Dušan Milisavlje­vić iz DS koji je rekao da nema dilemu da li će glasati “za”.

Poslanici SRS su najavili da će glasati protiv predloženo­g zakona, jer zadire u prava svakog pojedinca, sa čim se složio i lider Pokreta Dveri Boško Obradović.

Poslanik Nove Srbije Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinovi­ć je ocenio da je namera zakona da se poveća broj donora ispravna, ali je osporio način kako se do toga dolazi.

 ??  ?? struČna javnost tvrdi da svako može da se izjasni da li Će donirati organe ili ne
struČna javnost tvrdi da svako može da se izjasni da li Će donirati organe ili ne

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia