Blic

Hoćemo li videti sunce ovog leta?

- andriana jankoviĆ

Iako je, kalendarsk­i gledano, leto u svom punom jeku, vremenske prilike ne idu u prilog tome uporna kiša, pljuskovi, grmljavine i osetno niže temperatur­e postali su svakodnevi­ca. Čak i ono malo tropskih i sunčanih dana brzo padnu u zaborav pod velom pljuskova.

Trend u poslednjih deset godina, kada su leta bila tropska i ekstremno sušna, naveo nas je, kažu stručnjaci, da zaboravimo kako zapravo izgleda pravo prosečno leto za naše podneblje. - Cikloni, kao i uvek, dolaze sa Atlantika, severni Atlantik im je izvorište. Kada leti naiđe ciklon, normalno je da ima oblaka i kiše, te je samim tim i hladnije. Kada je iznad nas anticiklon, onda je i vreme stabilno i toplo - priča za “Blic” meteorolog Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda Nedeljko Todorović.

Ona kaže da se upravo u našem regionu ove dve pojave stalno smenjuju.

- Uvek postoji smena svežijih i sunčanih dana, to je uobičajena pojava za našu klimu. Nekada leti ima više uticaja anticiklon­a, sa toplim i sunčanim, vrelim periodima, a nekada je duže zadržavanj­e ciklona koji donosi oblake i kišu. Prošle godine je bilo ekstremno toplo, sunčano i ekstremno sušno vreme, a ove godine smo dobili svežije leto - kaže Todorović i podseća na to da nam posle svake treće, četvrte godine dolazi jedno ekstremnij­e leto - ili toplije ili osetno svežije i kišno. Kada je prosečno leto u Srbiji u pitanju, jun i jul imaju najviše padavina, ali nije svaki dan kišan.

- Bude 10-15 kišnih dana, a od toga u tri, četiri slučaja bude jak pljusak, i onda mesečna količina padavina bude

ispunjena sa ta tri pljuska. A u ostalim danima je sunčano i toplo. Avgust već ima manje padavina u odnosu na jun objašnjava Todorović.

Poslednjih godina, topla i sušna leta bila su 2012, 2015. i 2017, dok je 2014. bila izuzetno kišovita, te smo u maju i junu imali poplave i bujice.

- Ekstremno kišna 2014. nije bila tako davno, ali to je već u psihi ljudi, brzo se zaboravi. Po nekom trendu,

kada je avgust ove godine u pitanju, učestalost kiša bi trebalo da bude smanjena zaključuje Todorović.

Ako je za utehu, meteoroloz­i najavljuju da je pred nama nešto topliji vikend, ali potom opet sledi pad...

- Danas će vreme biti daleko stabilnije, uživaćemo u više sunca. Pljuskova sa grmljavino­m biće u veoma kratkim intervalim­a i to u istočnim i jugoistočn­im delovima Srbije. Temperatur­a će biti primerena onoj letnjoj, od 26 do 30 stepeni - kaže za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić.

U subotu nam stiže pravi letnji dan, te će ceo vikend biti delimično tropski. Temperatur­a će se u subotu kretati od 29 do 32 stepena, a jedino su tokom noći, ponegde u Vojvodini, mogući lokalni pljuskovi sa grmljavino­m.

- Veoma toplo vreme zadržaće se i u nedelju, a živa u termometru opet će preći 30. podeljak u svim delovima zemlje. Na jugoistoku Srbije očekuju se čak 34 stepena priča Đurić.

Nažalost, sudeći prema prognozi, skupo ćemo platiti ovaj “letnji vikend” jer nam već u nedeljno posle podne sa zapada stiže osveženje sa pljuskovim­a i grmljavino­m. Biće osetan pad temperatur­e, a stvoriće se i uslovi za jače vremenske nepogode.

- Početkom sledeće sedmice biće oblačno i nestabilno, a temperatur­a će se kretati od 23 do 29 stepeni. Takvo vreme bi se zadržalo do srede, te nam od četvrtka dolazi stabilizac­ija. Ukoliko ne dođe do promena, kraj jula bi trebalo da bude sunčan, sa temperatur­om od 28 do 32 stepena - smatra Đurić.

Gledajući prvu polovinu leta, meteoroloz­i kažu da će avgust biti stabilniji, ali se i dalje ne naziru duži tropski talasi.

Tropska leta su nas naterala da zaboravimo kako zapravo izgleda pravo leto u Srbiji

 ??  ?? smene svežijih i sunČanih dana su normalne za naše podneblje, ali smo poslednjih godina navikli na ekstremno topla i sušna leta, kažu struČnjaci
smene svežijih i sunČanih dana su normalne za naše podneblje, ali smo poslednjih godina navikli na ekstremno topla i sušna leta, kažu struČnjaci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia