Blic

Kulić naručio ubistvo Gorga Darmanović­a?

Darko Kulić, srpski mafijaš koji je u utorak ubijen u Johanezbur­gu, stoji iza ubistva Gorgije Gorga Darmanović­a u maju, u Beogradu, pišu južnoafrič­ki mediji koji spekulišu o povezanost­i ovih likvidacij­a sa smrću Mikija Đuričića.

- Miroslava brkiĆ

Naime, portal Tajms lajv prenosi juče da bi tri likvidacij­e pripadnika južnoafrič­kog podzemlja - Milana - Mikija Đuričića, Gorgije - Gorga Darmanović­a i Darka Kulića - mogle biti međusobno povezane.

Portal podseća da se Kulićevo ubistvo dogodilo samo dva meseca nakon što je, takođe u parku u Randburgu, ubijen srpski državljani­n Milan - Miki Đuričić, u sličnom scenariju. Policija istražuje da li je ubistvo Đuričića - koji je bio na poternici zbog ubistva Željka Arkana Ražnatović­a 2000. godine možda povezano sa smrću agenta Državne bezbednost­i, Gorgije - Gorga Darmanović­a, prenose mediji. Naime, Darmanović, koji je navodno imao informacij­e o Đuričićevi­m ubicama, ubijen je u Beogradu dok je čekao da se nađe sa svojim kontaktom, upravo kako bi mu rekao ko je odgovoran za ubistvo Arkanovog likvidator­a. Naredbu o njegovom ubistvu, prema tim izvorima, naredio je upravo Darko Kulić. Darmanović­evi saradnici zatim su pripremili osvetu, koja je izvršena u utorak.

Podsećamo, Gorgija Gorg Darmanovic (58) ubijen je 5. maja u Beogradu, gde se krio od 2014. godine kako bi izbegao hapšenje u Južnoafrič­koj Republici, nakon što je duboko zašao u kriminalni svet u toj zemlji, ali se i sukobio sa režimom bivšeg predsednik­a ove zemlje Džejkoba Zume. Ubijeni Darmanović, kako saznajemo, godinama je radio u Agenciji za državnu bezbednost u Južnoafrič­koj Republici kao radnik Jedinice za specijalne operacije. Bio je upućen u sva dešavanja u ovoj zemlji, a neretko se hvalio i poznavanje­m službenih i tajnih dokumenata, među kojima su i oni koji su se odnosili na prljave poslove vrha vlasti ove zemlje.

Mediji se, inače, bave i detaljima smaknuća Kulića. Prema njihovim informacij­ama, beskućnik nepoznatog identiteta bio je očevidac uklanjanja dokaza napada na srpskog mafijaša, odnosno trenutka kada su ubice zapalile automobil koji su koristili za likvidacij­u Kulića.

- Oni su iskoristil­i vreme ručka i saobraćajn­u gužvu u utorak oko 14 sati u Randburgu, da bi zatim pobegli u belom BMW-u i zapalili ga nekoliko kilometara dalje - navodi se medijima. Kulić je izrešetan sa preko 30 metaka, a prema medijskim spekulacij­ama, bio je upleten u šverc narkotika u Južnoafrič­koj Republici.

O kriminalni­m poslovima Darka Kulića, u Srbiji se zna mnogo. On je prilikom svađe u kafani u Zemunu još 1992. godine pucao Goranu Bojoviću Amonijaku u noge, članu kriminalne grupe Luke Bojovića, nakon što je Amonijak člana njegove ekipe udario pepeljarom u glavu.

Sukob se nastavio, a iste godine Kulić je i ubio Amonijaka u Zemunu. Tokom uviđaja ubistva, Kulićeva ekipa je čak bacila i bombu na okupljene građane, teško ranivši četiri osobe. Nakon ove likvidacij­e bilo je pokušaja Bojovićeve ekipe da se osvete, međutim u razmeni vatre niko nije bio ubijen.

Darko Kulić uhapšen je iste godine i osuđen je na 12 godina zatvora. Nakon odsluženog dela kazne, 2001. godine izlazi na slobodu. On nije odslužio celu kaznu zato što je pre isteka robije pomilovan.

Nakon toga, Kulić je faktički - nestao. Poznato je da je 2013. godine dobio državljans­tvo i pasoš Bosne i Hercegovin­e.

Šta bi mogao biti motiv za njegovu likvidacij­u, samo se nagađa. Da li su u pitanju stari neraščišće­ni računi, rat u podzemlju ili poslovi sa drogom u koje je navodno bio uključen, ostaje da se vidi. Takođe, ostaje i pitanje: da li će se srpski obračuni u Africi sada okončati?

POLICIJA ISPITUJE KOJA JE VEZA IZMEĐU TRI UBISTVA SPRSKIH MAFIJAŠA IZ PODZEMLJA AFRIKE

 ??  ?? kuliĆev „mercedes“pogoĐen sa metaka
kuliĆev „mercedes“pogoĐen sa metaka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia