Blic

PRVA POMOĆ KOD SRČANOG UDARA

Infarkt ne bira ni vreme ni mesto. Može da se desi bilo gde i u bilo koje vreme.

-

Ako uočite da osoba pored vas ima simptome infarkta, jako je važno da brzo i pribrano reagujete. Gotovo istovremen­o treba zvati hitnu pomoć i pomagati bolesniku. Evo šta sve treba da uradite...

POZOVITE HITNU POMOĆ

Najvažnije je da ne stvarate paniku i da odmah pozovete hitnu pomoć, koja će pacijenta prebaciti do najbliže koronarne jedinice.

OKRENITE GA NA LEĐA Dok čekate na medicinsku pomoć pacijenta postavite da leži na leđima, na tvrdoj podlozi i recite mu da miruje.

OČISTITE USTA Proverite da li u ustima ima protezu ili zalogaj i, ukoliko ih ima, sve to izvadite. OTVORITE PROZOR Kada je toplo vreme, odmah otvoriti prozore da bi osoba došla do daha. Bitno je raskopčati i raskomotit­i odeću da bi se pacijent hladio, disao i osećao komotno, da ga ništa ne steže. Ako je hladno vreme, onda osobu sa simptomima infarkta blago utoplite. DAJTE LEK Bolesnicim­a koji već imaju odranije anginu pektoris treba dati njihov lek, sprej ili tabletu pod jezik. Važno je napomenuti da nitroglice­rin lingvalete (tabletice koje se stavljaju ispod jezika), koji se inače koristi za otklanjanj­e bola kod napa- d a angine, ne otklanja bol i u slučaju infarkta. MASAŽA SRCA I VEŠTAČKO DISANJE Uradite zatim masažu srca i dajte pacijentu veštačko disanje usta na usta. Veštačko disanje se daje tako što se pacijentu zatvori nos, maramicom pokriju usta, naša usta priljubimo uz njegova i brzo uduvamo vazduh, pa sačekamo da pacijent vazduh spontano izdahne. Postupak se ponavlja petnaestak puta u minutu, dok se masaža srca radi 70-80 puta u minutu.

Veštačko disanje je važno jer posle pet minuta dolazi do oštećenja mozga

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia