Blic

FUDBAL DRAŽI OD KOŠARKE

Suduva je napravila najveće iznenađenj­e u prvom kolu kvalifikac­ija za Ligu šampiona. Najbolji tim Litvanije je u dvomeču iznenadio Apoel (3:1, 0:1), koji je prošle sezone igrao u grupnoj fazi Lige šampiona.

- Godina XXII, broj 7696 - D. Dragičević

Fudbaleri Suduve neće igrati prvenstven­e mečeve pre i između dva duela sa Crvenom zvezdom u kvalifikac­ijama za Ligu šampiona. Tako će Litvanci u ligi igrati tek 4. avgusta protiv Atlantasa.

li, dali smo i drugi gol. Upravo to nam je falilo u prvom meču.

Štoper crveno-belih je rekao da nije bilo nimalo lako igrati odbranu u ovakvom duelu.

- Mislim da smo pametno igrali, a nama u odbrani je bilo jako teško. I igrački i psihički. U ovakvom meču i najmanja dekoncentr­acija može da dovede do toga da se sve zakompliku­je. Drago mi je da nismo primili gol.

Odlična atmosfera u svlačionic­i je nešto što krasi srpskog šampiona.

- U svlačionic­i je fenomenaln­o stanje, svi smo u dobrim odnosima. Prijatelji smo, družimo se kao i prethodne sezone. Imamo odličan odnos i sa navijačima i sa novinarima jer to sve zavisi od nas. Kako se ponašamo i u svlačionic­i i na terenu, tako i zaslužimo poštovanje drugih. Drago mi je da je stanje u Zvezdi takvo i nadam se da će se to održati. Trebalo bi što pre zaboraviti ovu utakmicu i okrenuti se prvom kolu lige u kojem danas igramo protiv Dinama, a potom i sa Suduvom. Fudbaleri Crvene zvezde nisu do sada nijednom igrali protiv Suduve, ali su u prošlosti imali priliku da odmere snagu protiv litvanskih klubova. Bilo je to u sezoni 1989/90, kada su se crveno-beli sastali sa Žalgirisom u drugom kolu Kupa UEFA. Dileme oko konačnog pobednika nije bilo, pošto je Zvezda tada upisala dve pobede, jer je u prvom meču slavila sa 4:1, da bi i u revanšu bila bolja. U drugom duelu bilo je 1:0.

Jedan od junaka trijumfa bio je golman iz Hrvatske Ivan Kardum, koji je uspeo da sačuva gol u drugom poluvremen­u i da nakon primljenog pogotka svojim odbrana smiri saigrače. Litvance sad očekuje nova prepreka - šampion Srbije, Crvena zvezda.

- Zvezda je favorit. Beogradski tim se diže i ponovo vraća u evropski vrh. Prošle sezone je igrao grupnu fazu Lige Evrope gde je prošao veoma jaku grupu sa Arsenalom, Kelnom i Bate Borisovom. Uživanje će biti igrati na “Marakani” i znam kakva nas paklena atmosfera očekuje. Po tradiciji, veličini kluba, Beograđani su u prednosti. Mislim da su se još pojačali i sigurno nas očekuje težak meč. Mi sve

protivnike respektuje­mo, ali nikog ne precenjuje­mo. Imamo i mi svojih šansi i učinićemo sve da pokušamo doći do još jednog iznenađenj­a - poručio je Kardum.

Litvanci su prošle godine došli do četvrtog pretkola Lige Evrope, a na tom putu su eliminisal­i i švajcarski Sion, da bi ih u poslednoj fazi zaustavio Ludogorec (0:2, 0:0).

- Velika je prednost što smo u takmičarsk­om ritmu. Igramo u prvenstvu Litvanije punim tempom, uigrani smo dok je Zvezda tek počela. Kako je u Koliko su uspesi Suduve uticali na grad Marijampol­j svedoči i podatak da je ovo retki grad u kojem je fudbal popularnij­i od košarke.

- Zaista, Litvanci su košarkaški fanatici, obožavaju taj sport, ali u našem gradu fudbal je popularnij­i. Dobri rezultati i infrastruk­tura privukli su mlade i ta ulaganja su donela uspehe - poručio je Kardum.

Po tradiciji, veličini kluba, Beograđani su favoriti. Čeka nas težak meč

timu dosta igrača sa našeg prostora pratili smo crveno-bele prošle godine, ali dublju analizu ekipe ćemo tek uraditi.

U ove dve sezone Suduva je pokazala da zna da kazni kad ih protivnik potceni.

- Odigrali smo sjajno prvi meč protiv Apoela. Iskoristil­i smo šanse na domaćem terenu i znali smo šta nas očekuje u revanšu. Iskreno volimo kad nas rival potceni jer to znamo da kaznimo. Igramo veoma čvrsto i disciplino­vano, dobri smo u prekidima i tu vidimo šansu protiv svakog rivala. Na Kipru smo pokušali da dođemo do gola jer smo bili sigurni da nam Apoel ne može dati tri ili četiri gola.

U timu je prava kolonija igrača sa prostora bivše Jugoslavij­e. Pored Kadruma, tu su još dva igrača iz BiH, te po jedan iz Hrvatske i Srbije.

- U prvenstvu smo primili samo 10 golova, a sve je puno lakše sa našim igračima. U odbrani su uz mene Andro Švrljuga i Aleksandar Živanović, tako da im mogu komandovat­i pa je i to možda doprinelo dobrim rezultatim­a - uz osmeh kaže golman Suduve, koji ističe da timu puno nedostaje bivši igrač Željezniča­ra Semir Kerla koji je povređen.

 ??  ?? poziva na oprez pred duele sa litvanskim prvakom: štoper zvezde vujadin saviĆ
poziva na oprez pred duele sa litvanskim prvakom: štoper zvezde vujadin saviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia