Blic

OSTAJE PODELA BODOVA, IGRA SE I BARAŽ

Danas kreće Superliga, a pred novu sezonu samo se postavlja večito pitanje - na kojoj će strani Topčidersk­og brda završiti pehar.

- Milan zariĆ

Titulu brani Crvena zvezda, Partizan bi da se vrati na tron. Superligaš­ki klubovi su bili na pauzi od 19. maja, kada je spuštena zavesa na takmičenje u Superligi i „bubamara” je mirovala sve do danas. Ali, pauzi je došao kraj, pa je vreme za borbu za bodove.

Kao i pred svaku sezonu, najviše šanse da dođu do pehara daju se večitima. Crvena zvezda je prošle sezone dominantno osvojila titulu sa 17 bodova viška u odnosu na velikog rivala. Na izabranike Vladana Milojevića nije uticala ni podela bodova, pa su tri kola pre kraja vratili trofej u vitrine.

Sada bi da urade nešto što im nije uspelo od 2007. godine, a to je da se dva puta zaredom okite šampionski­m naslovom. Da bi u tome uspeli, angažovana su pojačanja, ali je i tim iz Ljutice Bogdana ostao bez bitnih kovača titule. Šampiona su napustili Damijen le Talek i Mičel Donald, kojima su istekli ugovori, dok je Aleksandar Pešić prodat u Al Itihad za 4,2 miliona evra. Izostanak bitnih igrača pokušaće da nadoknade pomenuti Lorenco Ebisilio, Miloš Degenek, Dejan Meleg, Dušan Jovančić, Nikola Stojiljkov­ić, Milan Jevtović...

Glavni protivkand­idat za titulu crveno-belima će opet biti Partizan. Koliko su večiti dominantni na ovim prostorima, svedoči podatak da od

1998. godine nijedan drugi klub nije dolazio do trofeja, a bilo bi iznenađenj­e da se to i u sezoni pred nama promeni. Crno-beli imaju motiv da vrate trofej, čime bi se iskupili za prošlu sezonu, u kojoj je osvojen Kup, dok je titula bila daleko. Zbog toga je Miroslav Đukić doveo pojačanja - Rikarda Gomeša, Marka Valijentea, Gabrijela Enakea, te Nemanju Nikolića, u koje “parni valjak” polaže velike nade. Večitim rivalima će planove u novoj sezoni pokušati da poremete Čukarički, a posebno niški Radnički. Tim sa “Čaira” posle 35 godina igra u Evropi, pa bi da ove sezone napravi i korak više. Jasno je to istakao i predsednik Ivica Tončev, koji je poručio da je cilj Nišlija - titula! Mnogi su prethodnih sezona najavljiva­li da su spremni da skinu večite sa trona, ostaje da se vidi da li je došlo vreme za novog šampiona ili će se opet pevati stara pesma.

Neće se samo u Superligi voditi velika borba za izlazak u Evropu, za koje konkuriše nekoliko timova. Jedan od njih je Vojvodina, koja bi da se iskupi za očajnu sezonu, kao i Voždovac, Spartak i Napredak, koji žele iskorak. Čelnici Superlige ni ove sezone nisu menjali format takmičenja, pa će posle 30. kola doći do podele bodova. Najboljih osam ekipa će se boriti za titulu i izlazak u Evropu, dok će se preostalih osam nadmetati za opstanak. Dva najlošija tima će ispasti iz elite, dok će promena biti to što će se igrati baraž. U njemu će učestvovat­i 14. ekipa iz Superlige i pobednik plejofa Prve lige Srbije.

VEČITI RIVALI SE OD 1998. GODINE SMENJUJU NA VRHU, OVE SEZONE TITULU MERKAJU ČUKARIČKI I RADNIČKI

 ??  ?? poČinje borba za titulu: suma i ivanoviĆ (partizan) u duelu sa rodiĆem i stojkoviĆe­m (zvezda)
poČinje borba za titulu: suma i ivanoviĆ (partizan) u duelu sa rodiĆem i stojkoviĆe­m (zvezda)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia