Blic

Nikolić neće da se iseli iz vile

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i posle skoro godinu i po dana od odlaska s funkcije šefa države odbija da se iseli iz rezidencij­e u Užičkoj 23, saznaje nezvanično „Blic“.

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Nikolić sa suprugom Dragicom živi u vili na Dedinju od 800 kvadrata iako mu prema funkciji predsednik­a Nacionalno­g saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, na kojoj je sada, luksuzna rezidencij­a ne pripada. Uprkos tome, Vlada Srbije ne pokreće pitanje njegovog iseljenja.

Uoči predsednič­kih izbora, aprila 2017. godine, bilo je reči o tome hoće li se Nikolić drugi put kandidovat­i. Kako je procena bila da nema šanse da pobedi u prvom krugu, što je bio najznačajn­iji kriterijum za kandidatur­u, Nikolić je rekao da će se povući, ali je imao uslov - da nastavi da

živi u Užičkoj 23.

- Samo mu je vila bila važna i tada mu se izašlo u susret. Mislili smo da će posle izvesnog vremena sam shvatiti da mu tu nije mesto, međutim, to se nije dogodilo - otkriva izvor “Blica”. U planu je bila i rekonstruk­cija luksuznog zdanja, čak je bio raspisan i tender za saniranje krova i unutrašnjo­sti pomoćnog objekta u okviru kompleksa, ali se od toga odustalo. - Postojao je zahtev za određenim adaptacija­ma, septembra prošle godine Uprava za zajedničke poslove je raspisala tender za izvođača radova, ali se u međuvremen­u, pod pritiskom, od te zamisli odustalo - navodi naš sagovornik.

Kako saznajemo, Nikolićima

U PLANU JE BILA REKONSTRUK­CIJA LUKSUZNOG ZDANJA, ALI SE OD TE IDEJE ODUSTALO

je sugerisano da bi bilo dobro da se isele, da svakim produžavan­jem boravka u Užičkoj šalju lošu sliku, ali

oni zasad ne razmatraju tu mogućnost.

Za održavanje luksuznog objekta, te za račune za struju, obezbeđenj­e i za osoblje koje je angažovano da bi pomagalo porodici bivšeg predsednik­a iz budžeta Srbije mesečno se izdvaja oko pet hiljada evra.

Ni zakonom, kao i nijednim pravnim aktom nije preciziran­o do kada predsednic­i nakon isteka mandata treba da se isele iz rezidencij­alnog objekta, ali su Nikolićevi prethodnic­i to činili odmah nakon prestanka mandata.

Situacija je konfuzna pošto Uredba o nepokretno­stima za reprezenta­tivne potrebe Republike Srbije određuje vilu u Užičkoj 23 isključivo kao “rezidencij­u predsednik­a Republike”, bez mogućnosti da neki drugi organ ili lice zatraži tu vilu na korišćenje. Inače, zakon kaže da bivši šefovi države nakon isteka mandata

uživaju u određenim privilegij­ama. Neke traju samo šest meseci do godinu dana po isteku mandata, dok se druge mogu odužiti i na više godina, pa i decenija, a sve u zavisnosti od okolnosti.

Neke od privilegij­a su počasni naziv „bivši predsednik Republike“, pravo na 80 odsto predsednič­ke plate dok se ne zaposli ili ne ode u penziju, pravo da se vrati na posao koji je radio pre nego što je izabran na funkciju u roku od tri meseca. Bivši šefovi države imaju i pravo na kancelarij­u, savetnika i sekretara onoliko koliko im je trajao mandat, isto toliko i na službeni automobil sa vozačem. Obezbeđenj­e zadržavaju godinu dana po isteku mandata ili duže ako je potrebno. Mogu da putuju sa diplomatsk­im pasošem i imaju pristup arhivama iz vremena dok su bili na funkciji.

Boris Tadić je tokom dva mandata živeo u kući u Lackovićev­oj ulici, a iselio se odmah po prestanku funkcije. Milan Milutinovi­ć nije koristio rezidencij­u, ali je zato Slobodan Milošević otkupio vilu u Tolstojevo­j 33 na Dedinju za smešnih 2.000 nemačkih maraka.

 ??  ?? nikoliĆev uslov da odustane od kandidatur­e za predsednik­a bio je ostanak u vili
nikoliĆev uslov da odustane od kandidatur­e za predsednik­a bio je ostanak u vili
 ??  ??
 ??  ?? meseČni troškovi za struju,
održavanje i obezbeĐenj­e iznose oko pet hiljada evra
meseČni troškovi za struju, održavanje i obezbeĐenj­e iznose oko pet hiljada evra
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia