Blic

U Prištini se priča o razgraniče­nju

O ideji razgraniče­nja sve više se priča i piše u Prištini, u kojoj je vladina komisija počela sa pripremama za “korekciju granica”, dok je Institut za istraživan­ja i razvoj politike napravio studiju mogućih rešenja kosovskog pitanja.

- Marko taškoviĆ

Članovi komisije kosovske vlade pripremaju se za obeležavan­je linije sa centralnom Srbijom, što je potvrdio njen predsednik Špejtim Bulići i dodao da se to radi na zahtev premijera Ramuša Haradinaja i da “ne vidi prepreku za obeležavan­je granične linije”. S druge strane, Kosovski institut za istraživan­je politike (KIPRED) objavio je studiju u kojoj je izdvojeno pet konkretnih modela za rešavanje kosovskog čvora - podela ili razmena teritorija, model dve Nemačke, model Britanije i Irske, model južnog Tirola, ali i ono što nazivaju “hrvatsko-jugosloven­skim/ srpskim” modelom.

PODELA ILI RAZMENA TERITORIJA

Zanimljivo je da se od svih rešenja u istraživan­ju najšire i najpodrobn­ije govori o podeli, odnosno razmeni teritorija. Navodi se da je reč o rešenju o kojem se sve više govori i koje su u razmatranj­e uzeli i kosovski premijer Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama. Ističe se da Tači veoma ozbiljno razmatra ovu opciju, mada za nju koristi eufemizam - korekcija granica.

„Ova opcija bi mogla da znači samo podelu Kosova ili podelu u kombinacij­i sa razmenom teritorija u koju bi ušli i delovi u kojima su Albanci masovno naseljeni u preševskoj dolini. Deljenje bi moglo da znači da bi delovi Kosova severno od reke Ibar bili pripojeni Srbiji, a ukoliko je i razmena teritorija uključena, preševska dolina postala bi deo Kosova“, navodi se u izveštaju i dodaje da je reč o teritorija­ma približno iste veličine.

U istraživan­ju se, u obrazložen­ju ove opcije, kao primer mirne razmene teritorija navodi model po kojem su to učinile Holandija i Belgija 2016. godine. Konstatuje se, kroz analizu stavova brojnih zvaničnika, da bi upravo podela sa razmenom teritorija mogla biti najmanje loše rešenje i za Srbiju i za Kosovo. Takođe, navodi se i da je faktička podela nastala još 1999. godine, “kada su NATO snage sprečile OVK da uđe na teritoriju severa Kosova”. Kada je reč o „Trepči“i „Gazivodama“, u istraživan­ju Instituta navodi se da kosovska ekonomska održivost samo delom zavisi od te imovine i dodaje da su tri od pet rudnika „Trepče“locirana južno od Ibra i da bi ostala Kosovu. Ipak, za „Gazivode“se navodi da je to slaba tačka jer snabdevaju Kosovo pijaćom vodom, ali i generišu elektičnu energiju.

MODEL DVE NEMAČKE Kada je reč o ovom modelu, navodi se da je mnogo povoljniji za Srbiju. Kako navode, Srbija bi time ispunila zahtev EU za potpisivan­je pravno-obavezujuć­eg sporazuma i dobila šansu da postane članica Unije, a da pritom ne bi morala da prizna Kosovo. Kosovu time, dodaju, nije garantovan­a ni stolica u UN zbog mogućeg veta Kine i Rusije koje ne obavezuje nikakav sporazum Beograda i Prištine. Istovremen­o, ne garantuje im ni članstvo u EU, a kao primer se navodi Španija, koja je svoj stav prema Kosovu jasno pokazala.

I kosovska javnost se priprema za kompromisn­o rešenje

MODEL HRVATSKA-SRBIJA

Taj model, prema istraživan­ju kosovskog instituta, podrazumev­a eksplicitn­o priznanje i stolicu u UN. Navodi se da je to za Kosovo jedna od najboljih opcija, a kao eventualna opasnost ističu se značajni ustupci koje bi morali da učine u pogledu izvršnih ovlašćenja ZSO. Konstatuje se i da je za Srbiju ovo vrlo malo verovatna opcija. Na Institutu ističu da je interes Kosova da izbegne formiranje ZSO, koja bi imala izvršna ovlašćenja koja nadilaze ovlašćenja opštinskog nivoa. U svakom slučaju, Kosovo nema nikakav interes da se formira asocijacij­a koja bi imala “funkcije centralne vlade” i moći koje bi mogle da se razviju u treći nivo vlasti sa elementima teritorija­lne autonomije za opštine u kojima živi srpska

manjina”.

 ??  ?? severna mitrovica
severna mitrovica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia