Blic

Nastavnici jedne škole autori pet udžbenika

Obrazovna ustanova iz čijih klupa su potekle mnoge znane ličnosti od nastupajuć­e školske godine dičiće se još jednom posebnošću. Njen nastavničk­i kadar autor je čak pet udžbenika iz kojih će učiti osnovci širom Srbije.

- Lojanica

Priča dobija na težini ako se zna da se radi o školi iz unutrašnjo­sti, Prvoj osnovnoj školi “Kralja Petra Drugog” iz Užica, čiji predavači su se, u žestokoj konkurenci­ji autora iz cele Srbije, kvalifikov­ali kod Ministarst­va prosvete i izabrani od izdavača.

Primerom nastavnice biologije Jasne Radosavlje­vić, čiji udžbenik iz biologije za šesti razred je u upotrebi već nekoliko godina, povelo se još troje njenih kolega. Njihovi udžbenici koristiće se počev od 1. septembra. Autorski potpis Emine Jeremić, nastavnice engleskog jezika, nalaziće se na koricama dve knjige - za prvi razred, koju je načinila samostalno, i za peti, koju je pripremila sa koleginico­m Jelenom Maksimović. Uz dve engleskinj­e su i dvojica istoričara, Milomir Maksimović i Nikola Bacetić. Maksimović je priređivač Istorijsko­g atlasa, koji će se naći u programu i osnovnih i srednjih škola, dok je Bacetić, inače i direktor, napisao knjigu koja će petake prvi put susresti sa izučavanje­m prošlosti.

- Ranije je vladalo nepisano pravilo da pojedine izdavačke kuće, uz monopol u izdavanju, angažuju iste autore za pisanje udžbenika. Tokom ove reforme školstva svima je data šansa, otvoreno je tržište. Tu smo videli priliku i iskoristil­i je. Narednih godina imaćemo još udžbenika i radnih svezaka naših nastavnika, oni su već u pripremi - kaže direktor Nikola Bacetić.

Rezultat nastavnika Prve osnovne škole „Kralja Petra Drugog“vredan je svake pažnje, ali ono što ovu školu izdvaja ipak su bivši učenici, čitav niz njih koji su se proslavili u oblasti sporta, nauke, umetnosi, politike - fudbalski trener Radomir Antić, oskarovac Stojan - Stiv Tešić, akademik Ljubomir Simović, prva moderna srpska balerina Marija - Maga Magazinovi­ć, književnic­i Milutin Uskoković i Slavko Vukosavlje­vić, atletičark­a Olivera Jevtić, Ljubomir Stojanović, koji je u dva mandata bio predsednik Vlade Kraljevine Srbije, kompozitor Žarko Petrović, vojskovođa major Kosta Todorović...V.

Jasna Radosavlje­vić, Emina Jeremić, Nikola Bacetić, Milomir Maksimović i Jelena Maksimović autori su udžbenika za osnovce

 ??  ?? školu su proslavili i poznati uČenici, kao što su milutin uskokoviĆ, radomir antiĆ, olivera jevtiĆ...
školu su proslavili i poznati uČenici, kao što su milutin uskokoviĆ, radomir antiĆ, olivera jevtiĆ...
 ??  ?? nikola bacetiĆ
nikola bacetiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia